Фернандо де Рохас

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Фернандо де Рохас
Fernando de Rojas
испански писател

Роден
1465
Монталбан, Кастия (La Puebla de Montalbán, Castile)
Починал
1541, Април
Талавера де ла Рейна, Испания (Talavera de la Reina, Spain)

Учил вСаламанкски университет
Фернандо де Рохас в Общомедия

Фернандо де Рохас (на испански: Fernando de Rojas), (роден около 1465 г., Ла Пуебла де Монталбан, Кастилия – починал април 1541 г., Талавера де ла Рейна, Испания), испански автор, чиято единствена творба е La Celestina, разширена прозаична драма в диалог, която бележи важен етап в развитието на прозата в Испания и в Европа.

От еврейско потекло Рохас получава бакалавърска степен по право от университета в Саламанка около 1490 г. По-късно се премества в Талавера, жени се, практикува право и служи за кратко като кмет. Първата версия на La Celestina се появява под заглавието Comedia de Calisto y Melibea (1499) и съдържа 16 действия. По-късна версия, Tragicomedia de Calisto y Melibea (1502), е в 21 действия или глави. Обичаят произведението да се нарича La Celestina започва с италианския (1519) и френския (1527) превод. La Celestina е една от първите творби, които представят романтиката в ежедневието. Той съчетава трагична любовна история с неприлични и пикарескни сцени, разигравани между второстепенни герои.

La Celestina[редактиране | редактиране на кода]

Роман на Рохас

Алтернативни заглавия: „Comedia de Calisto y Melibea“, „The Spanish Bawd“

La Celestina, испански диалогичен роман, обикновено считан за първия шедьовър на испанската проза и най-великото и най-влиятелно произведение от ранния Ренесанс в Испания.

Първоначално публикувана в 16 действия като Comedia de Calisto y Melibea (1499; „Комедия на Калисто и Мелибея“) и малко след това в разширена версия с 21 действия като Tragicomedia de Calisto y Melibea (1502), произведението е популярно известно от публикуването му като La Celestina на името на главния герой, сводникът, който служи като посредник между младите влюбени Калисто и Мелибеа. Дълбоко изследваната личност на Селестина доминира в сюжета, привидно трагичен, за неконтролираната страст на влюбените, която завършва с катастрофа след края си. Калисто е убит при падане от стълбата към прозореца на Мелибея; Мелибея се самоубива. Грубият хумор и ироничният коментар на Селестина обаче подкопават трагичния потенциал на ситуацията; яркото изобразяване на нейния характер засенчва философското значение на творбата в нейната тема за суетата на човешката борба срещу силите на съдбата.

Авторството на произведението, публикувано анонимно, обикновено се приписва на Фернандо де Рохас (ок. 1465 – 1541), покръстен еврейски адвокат, за когото се знае малко. La Celestina е широко имитирана и препечатана на испански повече от 100 пъти до средата на 17 век. Преведена е на много езици, включително английски (The Spanish Bawd, 1631), френски, италиански, немски, иврит и латински. Често смятан за първия европейски роман, La Celestina има дълбоко влияние върху развитието на европейската проза и днес е ценен от критиците както заради величието си като литература, така и заради историческото си значение.