Чернова:Бял кон (песен на Тейлър Суифт)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Бял кон
песен от албума Fearless
Продуцент

White Horse “ е песен на американската певица и текстописец Тейлър Суифт и вторият сингъл от нейния втори студиен албум Fearless (2008). Big Machine Records пуснаха песента в американското кънтри радио на 8 декември 2008 г. Суифт написа „White Horse“ с Лиз Роуз и го продуцира с Нейтън Чапман . Сдържана кънтри поп балада, песента се задвижва от китара с пръсти и включва акценти на пиано и виолончело . Текстът включва приказни образи на принцеси и бели коне : разказвачът е с разбито сърце, когато осъзнава, че нейният приятел не е идеалната фигура, както си мислеше, и в крайна сметка тя напуска града си с надеждата да намери някой по-достоен.

Музикалните критици похвалиха "White Horse" за това, което смятаха за мрачна продукция и изобразяване на универсални чувства, произтичащи от разбито сърце, но някои намериха текста за некреативен. На наградите "Грами" през 2010 г. песента печели за най-добра кънтри песен и най-добро женско кънтри вокално изпълнение . В Съединените щати сингълът достига номер 13 в Billboard Hot 100 и номер две в класацията Hot Country Songs, а Асоциацията на звукозаписната индустрия на Америка (RIAA) го сертифицира като двойно платинен . Песента влиза и в класациите в Австралия, Канада и Обединеното кралство; той получи сертификати в първите две страни.

Trey Fanjoy режисира музикалното видео на песента, което изобразява Суифт, която преживява спомени с бившия си приятел и нейното откриване за неговата изневяра, след като е прекратила връзката им чрез телефонно обаждане. Премиерата на видеоклипа беше на 7 февруари 2009 г. по CMT и стана първият видеоклип, който дебютира на първо място в обратното броене на мрежата. Суифт изпълни "White Horse" на живо на Американските музикални награди през 2008 г., на нейното турне Fearless (2009–2010) и на определени дати от по-късните си турнета. След спора от 2019 г. относно собствеността върху задния каталог на Суифт, тя презаписа песента като „ White Horse (Taylor's Version) “ за своя презаписан през 2021 г. албум Fearless (Taylor's Version) .