Чернова:Георги Димитров (юрист)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Георги Димитров
George Dimitrov
Юрист, Професор по ИКТ право (право на информационните и комуникационни технологии)
Семейство

Уебсайтhttps://www.netlaw.bg/bg

Георги Димитров (George Dimitrov) е български юрист, пионер в правото на информационните технологии и общественик.

Доктор по право (2008 г., Католически университет Льовен, Белгия с тема на дисертацията „Отговорност на доставчиците на удостоверителни услуги“)[1][2].

Професор (2016 г., научно направление 4.6. Информатика и компютърни науки) по право на информационните и комуникационните технологии (ИКТ Право)[3].

През 2023 г. е официално включен в „Залата на славата“ (Hall of Fame) на The Legal 500 във връзка с юридическата си практика по ИКТ право.[4]

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Завършва Софийски университет „Св. Климент Охридски“ през 1995 г. със златна диплома. Специализира в областта на правото и информационните технологии.

Основател на фондация „Право и Интернет“[5] през 2001 г., неин председател и ръководител на отдел „ИКТ право“ на фондацията.

Арбитър в международната колегия на Арбитражния съд към Българската стопанска камара (БСК)[6].

Участва в разработването на съвременното българско законодателство в областта на правото на информационните и комуникационни технологии, включително Закон за електронната търговия, Закон за електронното управление и Закон за електронните съобщения.

Научна дейност[редактиране | редактиране на кода]

Преподавател по ИКТ право в редица водещи български университети, включително Софийски университет „Св. Климент Охридски“, Технически университет и други образователни институции.

Автор на множество научни трудове и публикации в сферата на ИКТ правото[7], включително "Cyber Law in Bulgaria", издаден през 2022 г. от Wolters Kluwer[8].

Включен е сред водещите умове на световния елит (Global Elite Thought Leader) в областта на данните според Who's Who Legal[9].‍

Обществена дейност[редактиране | редактиране на кода]

Георги Димитров е сред основателите[10] на правния информационен портал, ЛЕКС.БГ (LEX.BG)[11]

От създаването си през 2001 г., порталът ЛЕКС.БГ осигурява безплатен и свободен достъп за всички интернет потребители до актуалните текстове на българските нормативни актове. През годините порталът ЛЕКС.БГ се утвърждава като водещ и достоверен източник на безплатна информация относно българското законодателство.

Източници[редактиране | редактиране на кода]