Чернова:ИВАН ПЕНЧЕВ ЧАВДАРОВ

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Иван Пенчев Чавдаров е роден на 14.05.1934г. Той е завършил с отличие Висшият институт за народно стопанство - Варна. Трудовият му път започва в Районна дирекция по горите - Сливен, която ръководи 11 горски стопанства на територията на сливенски и ямболски окръзи и четири дървообработващи предприятия. В продължение на девет години като старши плановик, планира и отчита производството, труда и себестойността, което му помага да се изгради като добър икономист. През 1967 г. постъпва в Плановият отдел на ОкНС, (Окръжен народен съвет) който по-късно прераства в Окръжна планова комисия. От 1968 г, в продължение на три години е сътрудник на председателя на ОкНС - Георги Данчев, който за него е еталон за работохолизъм, голяма отговорност и компетентност при ръководството на ОкНС, както и човешкото му отношение с хората. До 1974 г е Председател на Окръжната планова комисия и е бил единственият началник отдел в ОкНС, който е бил член на Изпълнителния комитет на ОкНС от създаването на окръзите през 1959 г до закриването им през 1987 г. От 1974 г до 1982 г е завеждащ отдел "Промишлено-стопански" в Окръжният комитет на партията, а от 1982 г до 1987 г е Заместник председател и Пръв заместник председател на ОкНС. Председател на ОкНС по това време беше Васил Златев. В неговият ресор са били бюджетите, капиталовите вложения, финансите, техническият прогрес, школата за квалификация и инспекцията по труда, като в тази връзка са разработвани и отчитани годишни и петилетни планове като неразделна част от тях са били балансите на трудовите ресурси, както и баланса на доходите. След закриването на окръзите до януари 1992 г е Заместник кмет. Пенсионира се през 1994 г.

- Председател на читалище Зора - Председател на Ловно-рибарско дружество - Сливен - Член на ОкНС на българските професионални съюзи и Председател на комисията по съревнованието при него - Заместник председател на ОкНС на Научно-техническите съюзи. - Председател на боксовата секция - Член на ръководството на Българска търговско-промишлена палата - София - Член на групата за развитие на отделните териториални единици към ръководството на Научния център на Държавният комитет за планиране - София. - - Член на изпълнителният комитет на Областен народен съвет - Бургас - Различни периоди от 1970 г до 1991 г е общински, окръжен и областен народен съветник

Трудовата му дейност като цяло е пряко свързана с икономиката и планирането. Придобитият опит и високата му икономическа квалификация му предоставяха възможност за обективна преценка и ръководни решения по отношение на проблемите, които се решаваха в ресор, който ръководеше в ОкНС. Поддържаше постоянни контакти със служителите от ресорите, за които отговаряше в ОкНС. Познаваше добре окръжната икономика. Притежаваше развито умение за анализ и работеше с упоритост за решаване на стоящите пред икономиката задачи. Поддържаше много близки и делови контакти с Държавният комитет за планиране, с отделните министерства и държавните стопански обединения за решаването на текущите проблеми на икономиката на окръга и на съответните предприятия. Изготвяха се съвместни програми с отделни министерства с конкретни задачи, със срокове и отговорници от ОкНС, стопанското обединение и съответното предприятие за разширяване на материалната им база за внедряване в производството на водещи научно-технически постижения. В тази връзка той почти всяка седмица беше в командировки до София заради сливенските икономически проблеми.

Иван Чавдаров имаше силно развито чувство за лична отговорност. В отношенията си с хората беше тактичен и внимателен. Зачиташе мнението на служителите, с които работеше, гласуваше им доверие. Не съществуваше нито един момент, в който да е подценявал работата, която трябваше да се свърши. За него нямаше по-малка или по-отговорна задача. За него всички бяха важни. Случвало се е да поема рискове за решаването на някои от тях. Ползваше се с авторитет и уважение, както в ОкНС, общините и кметствата, така и сред ръководствата на предприятията и организациите в окръга. Той нямаше приемен ден. Винаги бяха възможни посещенията при него. Редовно по улиците го спираха граждани, за да му благодарят за услуги, за които той дори не си спомняше. При него това беше ежедневие, безкористно и всеотдайно.

Освен почетен гражданин на Сливен, той беше носител на Орден "Червено знаме на труда", две златни значки на Сливен, значки "Отличник на Комитета по горите и горската промишленост", както и значка от Министерството на търговията, седем юбилейни медала и други отличия на министерства и организации.

Иван Чавдаров е инициатор и създател на Инициативен комитет през 2022 г относно: Отбелязване на 100 годишнината от рождението на Георги Данчев. Предложенията са били входирани до Община Сливен със следните номера: 30 00 - 237 / 10.03.2022 г. и 9400 - 4900 / 10.03.2022 г.


Източници[редактиране | редактиране на кода]

Личен архив на Иван Пенчев Чавдаров

Иван Пенчев Чавдаров
Роден
19.05.1934
Сливен
Починал
26.12.2023
Сливен

Националностбългарин
РаботилОкръжен Народен Съвет - Сливен
Семейство
БащаПенчо Чавдаров
МайкаМария Чавдарова
Съпругженен
Децадве