Чернова:Индекс на качеството на въздуха (AQI)

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Качеството на въздуха (AQI) е система за измерване и оценка на степента на замърсяване на въздуха, която включва различни параметри и индекси. Този метод се използва с цел предоставяне на обществото информация за качеството на въздуха и потенциалните въздействия върху здравето на хората.

История и Развитие[редактиране | редактиране на кода]

Системата за измерване на AQI в България се развива и модернизира с годините, като национални и регионални органи за околна среда активно работят по нейното подобрение. Първите стъпки в този процес се предприемат с цел намаляване на вредните емисии от промишлеността, транспорта и други източници на замърсяване.

Как се измерва AQI[редактиране | редактиране на кода]

Качеството на въздуха се измерва чрез наблюдение и анализ на различни замърсители, като частици с различни размери, азотни оксиди, сяра, озон и други вредни вещества. Тези данни се събират от мрежа от мониторингови станции, разпределени по цялата страна.

Получените резултати се обработват, и AQI се определя на базата на стандартизирани формули, които отразяват влиянието на различните замърсители върху здравето на хората. Измерванията се представят във форма на числова стойност или цветови код, който предоставя ясна информация за текущото състояние на въздуха.

Класификация на AQI[редактиране | редактиране на кода]

AQI включва различни класификации, които се свързват със здравословните рискове. Тези класификации могат да бъдат различни за частиците с различни размери и за различните замърсители. Общо взето, AQI може да бъде разделено на следните категории:

Диапазон AQI Качество на въздуха Здравословни Влияния
0–25 Отлично Въздухът е чист и безопасен за дишане.
25–50 Добро Въздухът е считан за задоволителен, и замърсяването с въздушни частици представлява малък или никакъв риск.
51–100 Средно Въздухът е приемлив, но някои замърсители могат да бъдат проблем за много чувствителни хора.
101–150 Неподходящ за Чувствителни Групи Хората от чувствителни групи могат да изпитат здравословни ефекти, но обществото като цяло е по-малко вероятно да бъде засегнато.
151–200 Неподходящ Всеки може да започне да изпитва негативни здравословни ефекти, а членове на чувствителни групи могат да изпитат по-сериозни проблеми.
201–300 Много Неподходящ Здравословно предупреждение: всеки може да изпита по-сериозни здравословни проблеми.
301–500 Опасен Здравословни предупреждения за аварийни условия. Цялата популация е по-вероятно да бъде засегната.


Източници[редактиране | редактиране на кода]

1.. European Air Quality Index.


Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]