Чернова:Повърхностен точков кератит на Тайджесън

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Повърхностната точкова кератопатия на Thygeson (TSPK)(Thygeson's superficial punctate keratopathy) е заболяване на очите. Причините за TSPK понастоящем не са известни, но подробности за заболяването са публикувани за първи път в списанието на Американската медицинска асоциация през 1950 г. от известния американски офталмолог Филипс Тигесън (1903–2002), на когото е кръстено.

Кратка история През 1950 г. калифорнийският офталмолог Филипс Тайджесън описва множество съобщения за случаи на необичаен повърхностен точковит кератит, който той описва като преходно, двустранно заболяване, което има груби непрозрачности на епитела на роговицата и без свързано стромално засягане.

Днес това състояние е известно като повърхностен точковиден кератит на Thygeson (TSPK). Това е хронично, често двустранно, повтарящо се заболяване, с рецидиви от години до десетилетия. Множество, белезникавосиви, интраепителни корнеални лезии, с минимално или никакво засягане на конюнктивата, са запазена марка на заболяването.

Въпреки че TSPK има генетична връзка с HLA-DR3, съществуват спорове относно точната му етиология.

Изкуствени сълзи, локални кортикостероиди, локален циклоспорин и терапевтични меки контактни лещи са типичните методи за лечение на заболяването и успехът на тези лечения варира в зависимост от тежестта на заболяването.

Въпреки че зрението може да бъде леко намалено по време на активното заболяване, дългосрочната визуална прогноза е отлична.

Патофизиология Патофизиологията на TSPK остава неясна, въпреки че вирусните и имуногенните компоненти са вероятните причини за формирането на заболяването.

Кого засяга по-често

Лицата от женски пол са по склонни към TSPK. TSPK може да засегне лица от всички възрастови групи. Съобщени са случаи на TSPK при пациенти на възраст от 2,5 години до 70 години.

Прогноза Независимо от избрания метод на лечение, визуалната прогноза при пациенти с TSPK е отлична. В повечето случаи се поддържа зрителна острота от 20/20 до 20/30.

Заболелите трябва да знаят Поради хроничния характер на заболяването, с обостряния и ремисии, пациентите трябва да бъдат подготвени, че техните симптоми могат да се появят отново, независимо кой курс на лечение се следва. Пациентите на локални стероиди се нуждаят от рутинни последващи прегледи.

Симптоми Пациенти с повърхностен точковиден кератит на Thygeson (TSPK) често съобщават за двустранно сълзене, парене, фотофобия, усещане за чуждо тяло и очно дразнене по време на екзацербации. Пациентите също могат да получат леко замъгляване на зрението. Обикновено има минимална или никаква конюнктивална хиперемия и липса на секрет. По време на неактивните стадии на заболяването пациентите може да нямат оплаквания. TSPK се характеризира с двустранен, рецидивиращ, фокален, епителен кератит без свързано конюнктивално или стромално възпаление. Класическата лезия на роговицата при активен TSPK е конгломерат от груби, с овална форма, леко повдигнати, белезникави сиви точки, които се оцветяват минимално с флуоресцеин. Лезиите са склонни да се натрупват централно в роговицата и могат да присъстват 1-50 лезии (средно около 20 лезии на обостряне). Чувствителността на роговицата обикновено е нормална или само леко намалена, но никога не липсва напълно, както при херпес симплекс кератит.

Причини Точната етиология на заболяване е неясна.

Направени са асоциации с различни вирусни инфекции, включително аденовирус, вирус на херпес симплекс и вирус на варицела зостер. През 1953 г. Брейли и Александър предоставиха съмнителни резултати, предполагащи, че вирусът може да е отговорен за TSPK, а през 1974 г. Лемп и др. успяха да изолират вируса варицела зостер от повърхността на роговицата на 10-годишно момче. В по-нови проучвания, използващи полимеразна верижна реакция, вирусът на варицела зостер не е открит в очите с TSPK, което поражда съмнения, че този вирус е причинителят. HLA-DR3, антиген, свързан с гени за имунен отговор и множество автоимунни заболявания, има известна връзка и с TSPK. Предполага се, че този антиген може да промени имунния отговор на индивиди с TSPK, което води до удължен ход на заболяването и неговия отличителен белег на екзацербации и ремисии.

Усложнения Леки белези могат да възникнат в случаи на дългогодишен TSPK. Стероидните неблагоприятни ефекти също могат да възникнат, така че подходящото проследяване е важно за пациентите, използващи стероиди.

Диференциална диагноза

Acanthamoeba кератит(Acanthamoeba keratitis]

Болест на сухото око (кератоконюнктивит Sicca)(Dry Eye Disease (Keratoconjunctivitis Sicca)

Херпес симплекс вирус(Herpes Simplex Virus (HSV) )

Кератит(Keratitis)

Дистрофия на карта-точка-пръстов отпечатък(Map-dot-fingerprint Dystrophy)

Повтаряща се ерозия на роговицата(Recurrent Corneal Erosion)

Вирусен конюнктивит (розово око)(Viral Conjunctivitis (Pink Eye)



Източници[редактиране | редактиране на кода]

https://emedicine.medscape.com/article/1197335-overview?form=fpf https://en.wikipedia.org/wiki/Thygeson%27s_superficial_punctate_keratopathy

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]