Чернова:СИНОДАЛНО ИЗДАТЕЛСТВО

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Синодално издателство или издателство на Св. Синод на Българската православна църква - Българска патриаршия

Основаване

Началото на издателската дейност на Св. Синод на БПЦ е поставено през 1897 г. с излизането от печат в София на книгата „Длъжностите и правата на свещениците”, със съставител Софийски митрополит Мелетий.

Поводът е финансовото обезпечаване на синодалното книгоиздаване посредством значителния дарителски фонд, завещан на Св. Синод от митрополит Мелетий (†1891г.) за издателска и просветна дейност през м. февруари 1890г. Фондът, в изпълнение волята на дарителя, е учреден на 27 юни 1895г.

Митрополит Мелетий - човек с висока култура, автор и преводач на богословски трудове, е и един от учредителите на Народната библиотека в София, на която подарява ценна сбирка от ръкописи и старопечатни книги. Действителен член е на Българското книжовно дружество, което през 1911г. се преименува на Българска академия на науките (БАН).

Книгоиздателският фонд, управляван от Св. Синод, проправя пътя за основаването и на системен, т.е. периодичен, синодален печатен орган. Така през м. април 1900 започва да се издава и синодалната периодика – седмичен вестник, наречен „Църковен вестник” и четиримесечно приложение от брошури със статии (т.е. списание) към него, наречено „Библиотека”.

Съответно, наличен става през същата година и постоянен издателски екип - синодална редколегия, чийто първи Главен редактор е Главният секретар на Св. Синод – Димитър Мишев.

Със средства на фонда „Митрополит Мелетий” от Св. Синод са издадени книгите: през 1911 г. „Християнското семейство“ на проф. Ганчо Пашев; а през 1912 г., вкл. и сума, отпусната от фонд „Панарет Рашев“, излизат трудовете на Милан Радивоев: „Време и живот на Търновския митрополит Иларион (Макариополски)“, „Търновский митрополит Иларион (Макариополски)“.

От месец юни 1920 г. започва да излиза и синодалното научно богословско списание за религия, изкуство и наука "Духовна култура". В началото като тримесечно, а от 1928 г. става  четиримесечно. От 1935 г. става списание за религия, философия, наука и изкуство. В него се публикуват изследвания, преводи и коментари в областта на богословието, философията и историята.

Директори, главни и отговорни редактори

Дейността на Синодално издателство – книгоиздаване и периодика, се ръководи под прекия надзор на Св. Синод на БПЦ. На свои заседания в пълен състав синодалните членове избират директорите на Синодално издателство и главните редактори.

Често пъти директорската дейност в Синодално издателство е съвместявана с главното редакторство. 

Главните редактори на списание „Духовна култура” се назначават отделно от постоянните главни редактори на СИ и винаги са хабилитирани преподаватели - богослови.

От 1 октомври 2011 г. Светият Синод на БПЦ-Българска патриаршия определя двама постоянни главни редактори за основните два ресора в Синодално издателство – Книгоиздаване и Църковен вестник.

Директори на Синодално издателство от 2000 г. досега са:

·       Свещ. Ангел Величков (1997 – 2002), директор и гл. редактор;

·       Георги Тодоров (2002 – 2004), директор и гл. редактор;

·       Сливенски митрополит Йоаникий (април 2009 – 2017), директор и духовен надзорник;

·       Свещ. Владимир Дойчев (ян. 2017-2018), директор;

·       Сливенски митрополит Йоаникий (2021 – април 2022), директор и духовен надзорник;

·       Доростолски митрополит Яков (април 2022 – досега), директор и духовен надзорник


Главен редактор Книгоиздаване:

Анула Христова (2011 – досега), главен редактор „Книги”

Главен редактор Църковен вестник:

Александра Карамихалева (2011 – досега)

Анула Христова (2011 – досега), отговорен редактор по броеве „Църковен вестник”

Източници[редактиране | редактиране на кода]

https://bg-patriarshia.bg/bookshop-history

https://daritelite.bg/mitropolit-m%D0%B5l%D0%B5tiy-2/

https://bg-patriarshia.bg/bookshop-books

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]