Чернова:AIM-120 AMRAAM

от Уикипедия, свободната енциклопедия

AIM-120 AMRAAM (Advanced Medium-Range Air-to-Air Missile) е едно от най-разпространените и важни ракетни оръжия за въздушни битки в света. Разработен и произвеждан от американската компания "Raytheon", той е въведен в експлоатация през 1980-те години и оттогава е служил като основно въоръжение за множество военни сили по целия свят.

История и развитие[редактиране | редактиране на кода]

AIM-120 AMRAAM е резултат на проекта "AMRAAM" (Advanced Medium-Range Air-to-Air Missile), който започва през 1970-те години с цел да се разработи модерно ракетно оръжие за въздушни битки. Първите версии на AMRAAM влизат в употреба през 1980-те години, а оттогава той е подложен на непрекъснат процес на модернизация и подобрение.

Технически характеристики[редактиране | редактиране на кода]

- Дължина: Около 3.7 метра

- Тегло: Около 150 килограма

- Система за ръководство: Инерциално-радарно ръководство, със система за самонасочване с активен радиолокационен сензор (АРГС)

- Обхват: Над 180 километра

- Скорост: Около Мах 4

- Бойна глава: Различни типове взривове и военни товари, включително фугасни и фрагментиращи

- Способности за маневриране: Възможност за маневриране и корекции по траекторията

Военни Приложения[редактиране | редактиране на кода]

AIM-120 AMRAAM е интегриран в различни военни платформи, включително бойни изтребители като F-15, F-16, F/A-18, F-22, и други. Той е използван в реални бойни сценарии по целия свят и е съществен елемент от въздушната отбрана и превантивните военни действия.

Модификации[редактиране | редактиране на кода]

През годините AMRAAM е претърпял няколко модификации и модернизации, включително въвеждането на по-напреднали технологии за откриване на цели, подобрена бойна ефективност и способности за комуникация между ракетите.

AIM-120 AMRAAM остава водещо ракетно оръжие в своя клас, което продължава да поддържа своето превъзходство във въздушните битки. С неговата надеждност, прецизност и непрекъснато развитие, този комплекс играе ключова роля за защитата на въздушното пространство и националната сигурност на много страни по света.