Шаблон беседа:За изтриване

Съдържанието на страницата не се поддържа на други езици.
от Уикипедия, свободната енциклопедия

Да се смени иконката с , или нещо подобно.[редактиране на кода]

Явор (xбеседа) 10:19, 17 май 2021 (UTC)[отговор]

YavBav09 Интересно предложение! Но как тогава би трябвало да изглежда „против изтриване“? ;-)
— Luchesar • Б/П 11:37, 17 май 2021 (UTC)[отговор]
Вместо „Против изтриване“, ще има За запазване или нещо подобно. — Явор (xбеседа) 11:52, 17 май 2021 (UTC)[отговор]
Ясно! Т.е. представяш си нещо като практиката в Общомедия, където не се гласува „за“ и „против“ конкретното предложение, а по-скоро се изказват мнения: „delete“/„да се изтрие“, „keep“/„да се запази“ и т.н.?
— Luchesar • Б/П 12:06, 17 май 2021 (UTC)[отговор]
Може.
Така де, просто има по-подходяща иконка за този шаблон и за това започнах беседата. — Явор (беседа) 13:20, 17 май 2021 (UTC)[отговор]
С това не съм съгласен. При сегашния ни начин на гласуване – за или против конкретното предложение за изтриване – сегашната иконка си е съвсем намясто и колегите са свикнали да гласуват по този начин. Иконките, които предлагаш, са подходящи, ако се смени концепцията на гласуване с тази, която описах по-горе. Това обаче изисква хората да променят и начина, по който гласуват. Разликата е малка, но със сигурност ще има обърквания. Както сам пишеш, например, вместо да гласуват „против“ предложението, вече ще трябва изрично да гласуват „за запазване“. И сега има {{да остане}}, но малко хора го ползват. Повечето просто гласуват с {{против}}.
Накратко, бих ти предложил да направиш предложение за цялостна промяна във всички шаблони за гласувания – ако държиш на това, разбира се – с примери как ще се ползват в различните типове гласувания (за изтриване, за избор на админи, за други решения), и да напишеш всичко това на Разговори. Според мен не е добра идея да променяме шаблоните един по един, защото рискуваме да настане бъркотия.
— Luchesar • Б/П 13:47, 17 май 2021 (UTC)[отговор]
Iliev Разбирам. Но щом е така, защо изобщо съществува този шаблон? — Явор (беседа) 14:32, 17 май 2021 (UTC)[отговор]
Резонен въпрос и сега разбирам откъде може би идва объркването. Мисля, че шаблонът не е направен в смисъл „предлагам <някакво-предложение>“, в случая „предлагам за изтриване“, както предложение би било също „предлагам за запазване“, за което ти писа по-горе. По-скоро шаблонът е просто по-изричен в изказа синоним на {{За}}, т.е. „гласувам ЗА, в подкрепа на предложението (за изтриване)“.
— Luchesar • Б/П 16:54, 17 май 2021 (UTC)[отговор]
Iliev: Значи имаш предвид, че сегашната икона е по-подходяща, защото повече прилича на {{За}} и така я прави повече като 'синоним' на {{За}}, а не като нещо отделно.
Разбирам, че според сегашната система няма нужда за повеяе от {{За}} и {{Против}}. Според мен няма нищо лошо в още по-конкретни шаблони, ако някой иска да гласува все-още само с {{За}} и {{Против}} – добре; ако някой пък иска да гласува с други шаблон – пак добре, защото и в двата случаи ще бъдат разбрани. — Явор (беседа) 17:23, 17 май 2021 (UTC)[отговор]
 Значи имаш предвид, че сегашната икона е по-подходяща, защото повече прилича на „За“  от YavBav09
Да, тя де факто си е същата като на {{За}}. Относно възможностите за повече шаблони, в инструкциите на У:СИ и сега са дадени различни варианти. Няма нищо лошо да има и повече, но според мен е важно да се помни, че към момента, когато се взима решение, по-скоро гласовете се броят чисто аритметично – затова е доста важно да е винаги ясно дали всеки глас е в подкрепа на предложението или против него. Ако има повече варианти за гласуване от „За“ и „Против“, това броене може да стане сложно и да възникват спорове кой точно какво е имал предвид. Затова, според мен, докато няма ясна нова концепция за процедурата по гласуване – например да не се броят гласове, а някой да претегля изложените аргументи (което аз винаги съм подкрепял, но изисква много повече отговорност от вземащия решението) – по-добре да се придържаме към познатите ни неща. Вярно е, че и в момента имаме шаблони като {{за преместване}} и други, но 1) на практика те много рядко се използват и 2) освен ако не възникне дискусия, реално не оказват влияят върху резултата от гласуването.
— Luchesar • Б/П 18:05, 17 май 2021 (UTC)[отговор]
Iliev: Леко извън темата: Всъщност е правилно е да се чуди човек, как да брои неща като Строго против или Слабо за, но не се замислих за това и днес създадох тези шаблони. Всъщност, в българскат Уикипедия имаме алтернативи на тях – коментарит. Когато се обсъжда нещо, според правилата на БГ Уикипедия не се гледат само гласовете, а и коментарите на хора. В други проекти може би също е така, но не съм сигурен.
Значи според теб не трябва да се сменя картинката за по-лесно интерпретиране на гласа? — Явор (беседа) 18:27, 17 май 2021 (UTC)[отговор]

──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────── Идеята наистина е да се гледат коментарите, но практиката е, че много често просто се броят гласовете. Именно затова, според мен, ако имаш идеи за промени по шаблоните, най-добре ги предложи на Разговори.
— Luchesar • Б/П 18:36, 17 май 2021 (UTC)[отговор]

Iliev  Значи според теб не трябва да се сменя картинката за по-лесно интерпретиране на гласа? 
А така ли е? — Явор (беседа) 10:43, 18 май 2021 (UTC)[отговор]
Съвсем практично погледнато, според мен сегашните ни шаблони в сегашния си вид вършат работа. Винаги е хубаво да се мисли какво може да се подобри – защото винаги има какво да се подобри – и затова е чудесно, че повдигаш тези въпроси, че размишляваш над тях, и че имаш идеи! Но също мисля, че трябва да сме наясно какво точно искаме да постигнем с промените, какво конкретно бихме подобрили и дали, също, не бихме влошили нещо.
— Luchesar • Б/П 12:48, 18 май 2021 (UTC)[отговор]