Швейцарски литературни награди

от Уикипедия, свободната енциклопедия

„Швейцарски литературни награди“ (на немски: Schweizer Literaturpreise) се присъждат от 2012 г. ежегодно от Федералната служба по култура. Наградите отличават отделни открояващи се творби на швейцарски граждани или на живеещи в Швейцария писатели.

Освен това по препоръка на журито се присъжда швейцарски Grand Prix Literatur за цялостно творчество или за изключително обвързване с швейцарската литература. Присъжда се също специална награда за превод или литературно посредничество.

„Швейцарските литературни награди“ се дават за публикувани през предходната година литературни творби на един от четирите езика в страната или на някой швейцарски диалект.

Отличените автори получават по 25 000 швейцарски франка.

Швейцарският Grand Prix Literatur възлиза на 40 000 швейцарски франка.

Специалната награда за литературно посредничество, респ. превод също е на стойност 40 000 франка.

Носители на наградата (подбор)[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Schweizer Literaturpreise в Уикипедия на немски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​