Шкаф

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Старинен шкаф

Шкаф е общото наименование на група мебели, предназначени за съхраняване на предмети. В мебелната практика тази група мебели са известни също като корпусна мебел, за разлика от мебелите за седене. Основната разлика между корпусните и мебелите за седене е в тяхната конструкция.

Видове шкафове[редактиране | редактиране на кода]

В зависимост от разположението на мебелите в пространството те могат да бъдат стенни, подвижни (на колела) или вградени в ниши.

Кухненските шкафове са специфичен вид шкафове, чиято конструкция е съобразена с различните функции в кухнята. Шкафовете, предназначени за дрехи се наричат гардероби или скринове.

Материали[редактиране | редактиране на кода]

Материалите за изработка корпуса на шкафовете са най-често различни плочи, като например плочи от дървесни частици (ПДЧ) с дебелина 18 мм, или други плочи, включително и от масивна дървесина, които имат достатъчна механична устойчивост. Фронталната част на шкафовете, в зависимост от дизайна, функционалното предназначение и други фактори може да бъде решена като отваряема (врати и чекмеджета) или неотваряема, да бъде плътна, витринна (най-често стъкло) или отворен обем.

С различните видове материали за обработка на мебелните повърхнини (лакове, байцове и грундове) се постигат различни видове покрития, като например огледален лак или матирана повърхност или ефект на състаряване на мебелите.

История на мебелите[редактиране | редактиране на кода]

В миналото шкафовете са били декорирани с помощта на различни техники, в това число инкрустация, с дърворезба или с така наречената интарзия в различни цветове, което ги прави произведение на изкуството.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]