Ай Карли

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от I-Карли)
Ай Карли
iCarly
Мишел Обама с актьорите от сериала
Жанркомедиен сериал
Създател(и)Дан Шнайдер
АктьориМиранда Косгроув
Дженет Маккърди
Нейтън Крес
Джери Трейнър
Ноа Мънк
Начална мелодияLeave It All to Me
Страна САЩ
Езиканглийски
Сезони6
Епизоди97
Продукция
Изпълнителен продуцентДан Шнайдер
Продуцент(и)Робин Вайнер
Джо Катания
Брус Ранд Берман
Джейк Фароу
Мат Флекенщайн
Артър Градщайн
Времетраене23 минути
ДистрибуцияViacom Media Networks
Разпространение
ТВ каналNickelodeon
Картина1080i (HDTV)
Звукстерео
Излъчване8 септември 2007 – 23 ноември 2012 г.
Външни препратки
Официален уебсайт
Страница в IMDb
Ай Карли в Общомедия

iCarly (на български: „Ай-Карли“) е американски комедиен сериал. Направен е по идея на Дан Шнайдер (създател и на „Викторично“) Сериалът е продуциран от компанията Nickelodeon. Сериалът дебютира на 8 септември 2007 г. и свършва на 23 ноември 2012 г.

През декември 2020 г. рийбутът е поръчан от Paramount+ със завръщането на Косгроув, Крес и Трейнър. Премиерата му е на 17 юни 2021 г.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Карли е симпатична тийнейджърка, автор и водещ на домашно интернет шоу – „ICarly“ (Ай Карли). Тя живее с по-големия си брат и настойник Спенсър, който същевременно продуцира шоуто от импровизираното си таванско студио. Заета да търси решение на проблемите на собственото си юношество, Карли никога не е имала амбиции да стане известна. Всичко започва съвсем случайно, когато инцидентно е избрана да ръководи училищното шоу за таланти. Тя и нахаканата и́ най-добра приятелка Сам превръщат прослушването на кандидатите в истинско шоу, което приятелят им Фреди записва и качва в интернет, без да им каже. Интересът пред компютрите нараства лавинообразно, зрителите искат още и още. Заедно със Сам, Карли успява да превърне започнатото от Фреди в домашно интернет шоу, в което има от всичко за всеки – комедийни скечове, конкурси за таланти, интервюта, готварски рецепти, полезни съвети, лични драми.

Герои[редактиране | редактиране на кода]

  • Миранда Косгроув – в ролята на Карли, 16-годишно момиче, което прави шоу с най-добрите си приятели под името „Ай Карли“.
  • Джанет Маккърди – в ролята на Сам. Тя е най-добрата приятелка на Карли.
  • Нейтън Крес – в ролята на Фреди съсед на Карли, харесва Карли от както се познават, продуцентът на „Ай Карли“.
  • Джери Трейнър – Спенсър, брат на Карли. Когато родителите на Карли са командировани отвъд Океана, Карли отива да живее при по-големия си брат Спенсър. Той е ексцентричен и целеустремен художник, който е превърнал таванското помещение, в което живее едновременно в ателие и в галерия за изчанчените си скулптури.

В България[редактиране | редактиране на кода]

В България сериалът започва излъчване на 12 юни 2010 г. по TV7, и по Super7 на 26 октомври до 8 ноември 2010 г.[1] Ролите се озвучават от Мина Костова, Поля Цветкова, Живко Джуранов, Светломир Радев и Живка Донева.

През 2013 г. се излъчва отново, този път по локалната версия на Nickelodeon с нахсинхронен дублаж, записан в студио „Александра Аудио“. Ролите се озвучават от Живко Джуранов, Поля Цветкова-Георгиу, Даринка Митова, Сава Пиперов, Кирил Ивайлов, Николай Пърлев, Стефан Стефанов, Анатолий Божинов, Владимир Зомбори, Здравко Димитров, Георги Стоянов и други.

В края на 2022 г. се излъчва в стрийминг платформата SkyShowtime.[2]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]