Легенда за Багър Ванс

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Легенда за Багър Ванс
The Legend of Bagger Vance
Режисьор Робърт Редфорд
Сценарий Джеръми Левън
по книгата на Стивън Пресфийлд
В ролите Уил Смит
Мат Деймън
Шарлиз Терон
Музика Рейчъл Портман
Премиера 29 октомври 2000 г.
Времетраене 126 мин
Страна Флаг на САЩ САЩ
Език английски
Външни препратки
Страница в IMDb
Страница в Allmovie

„Легенда за Багър Ванс“ (на английски: The Legend of Bagger Vance) е филм от 2000 г. на режисьора Робърт Редфорд по едноименната книга на Стивън Пресфийлд, издадена през 1995 г.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Историята се разказва от вече остарелия Харди Грейвс (Джак Лемън). В Савана, Джорджия младата дама Адел (Шарлиз Терон), притисната от неизплатени дългове, организира сблъсък между двете най-големи звезди на голфа по това време Боби Джоунс и Уолтър Хейгън. Местните жители са съгласни сблъсъкът да се проведе единствено, ако към състезанието се включи и играч от Савана.

Младият Харди Грейвс предлага вече почти забравения герой, след участието му във войната, Ранулф Джуну (Мат Деймън). Преживял ужаса на военните сражения, Джуну е изгубил своя голф замах.

Малко преди началото на турнира се появява и Багър Ванс (Уил Смит), който напътства Джуну как да намери своя истински замах с голф стика и да забрави ужаса от войната. Багър Ванс приема да стане носач на стиковете на Джуну само срещу 5 долара, а втори носач става разказвачът на историята, все още десетгодишния по това време, Харди Грейвс (Майкъл Монкрийф).

Началото на турнира е повече от трагично за Джуну. Още след първите десет дупки той изостава с 12 точки от първите двама. По време на играта постоянно е напътстван от Багър Ванс. Към края на състезанието Джуну намира добрия си замах и настига по точки Боби Джоунс и Уолтър Хейгън. Накрая тримата завършват с по равен брой точки и цяла Савана ликува.

Актьорски състав[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]