Алезия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Мемориал на Версенжеторикс край Алезия (дн. Ализе Сент Рен)

Алезия е столицата на мандубиите, едно от келтските племена, населяващи Галия. След завоюването му от Юлий Цезар е превърнат в римски град. На мястото на днешното селище Ализе Сент Рен (в департамента Кот д'Ор в Бургундия, за което се твърди, че е разположено на мястото на Алезия)се извършват археологически разкопки още от времето на Наполеон III. И днес често се правят нови открития на това гало-римско поселение на платото Монт Уксоа. В резултат на последните разкопки, в тамошния музей е изложена нова находка с надписа IN ALISIIA, което окончателно разсейва съмненията на някои археолози относно идентичността на града.

Съмнения през годините[редактиране | редактиране на кода]

По-рано е имало други, не толкова академично обосновани теории за местоположението на Алезия, които твърдят, че селището е разположено в областта Франш Конте или около Салин льо Ба (в днешния департамент Юра). Несигурността, обграждаща местоположението на града е сполучливо пародирана в книгата за Астерикс Asterix and the Chieftain's Shield, в която персонажите, в този случай заради галската си гордост, постоянно отричат, че знаят мястото на града (Не знам къде е Алезия! или Никой не знае къде е Алезия!).

Битката с римляните[редактиране | редактиране на кода]

Карта на укрепленията, построени от Цезар около Алезия

Около 52 г. пр.н.е., Алезия е място на решаващата битка между римляните, под водачеството на Юлий Цезар, и галите на Версенжеторикс. Изходът на битката определя съдбата на региона: с победата си римляните печелят войната и завладяват цяла Галия. Битката е описана в детайли от Цезар в неговите Записки за Галската война (кн. 7, 68-69).[1] Последното изследване край Ализе Сент Рен може подробно да потвърди описаната обсада. Тук са били предприети огромни по размер мерки: само за шест седмици е издигнат 15 км дълъг пръстен от укрепления от насипи и окопи около Алезия. В допълнение към него е издигнат и друг, външен - 21 км дълъг, насочен навън с цел да предотврати присъединяването на покрепления (около 250 000 души според Цезар) към обсадените гали. Останки от укрепленията са открити от археолози чрез аерофотография.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. ((la)) C. IVLI CAESARIS. COMMENTARIORVM DE BELLO GALLICO L.VII.68-69

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Alesia (city) в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​