Напактулик

Напактулик (Такиюак)
66.3333° с. ш. -113° и. д.
Местоположение в Канада
Местоположениетеритория Нунавут
Координати66°20′ с. ш. 113°00′ з. д. / 66.333333° с. ш. 113° з. д.
Оттокрека Феъри Лейк
Дължина60 km
Ширина36 km
Площ1080 km2
Надм. височина381 m

Езерото Напактулик (второ название Такиюак) (на английски: Napaktulik Lake, Takiyuak Lake) е 8-ото по големина езеро в канадската територия Нунавут. Площта му, заедно с островите в него е 1080 км2[1], която му отрежда 41-во място сред езерата на Канада. Площта само на водното огледало без островите е 1030 км2[1]. Надморската височина на водата е 381 м[1].

Карта на езерото Напактулик (Такиюак)

Езерото се намира в падната част на канадската територия Нунавут, на 180 км източно от залива Мактавиш Арм на Голямото Мече езеро, точно под Северната полярна окръжност. Дължината му от север на юг е 60 км, а максималната му ширина – 36 км.

Формата на Напактулик наподобява латинската буква "V", като от северозапад на югоизток, а след това на юг в него се вклинява дълъг 49-километров полуостров, който разделя езерото на две части. Бреговата му линия за разлика от повечето канадски езера е сравнително слабо разчленена. Площта на островите н него е 50 км2.

От най-западния ъгъл на езерото изтича дългата 25 км река Феъри Лейк, десен приток на река Копърмайн.

Езерото е открито от Самюъл Хиърн, служител на компанията „Хъдсън Бей“, занимаваща се с търговия на ценни животински кожи през 1771 г.[2] по време на похода му към устието на река Копърмайн.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Такиюак“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​