Шакчиума

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Шакчиума
Общ бройизчезнали като племе
По местаСАЩ, Мисисипи
Езикмускогски
Сродни групихоама

Шакчиума (на:английски Chakchiuma) е северноамериканско индианско племе, което между 1540 г. и 1750 г. живее в горната част на река Язу, главно по река Ялобуша в северната част на Мисисипи.[1]

Име[редактиране | редактиране на кода]

Името шакчиума идва от името на един от техните кланове, „сакче хома – червените раци“.

История[редактиране | редактиране на кода]

Малко е известно за шакчиума преди 1700 г. Смята се, че в миналото са едно племе с хоама, но някъде към 1540 г. хоама се отделят от тях и се местят на юг. Пръв споменава шакчиума Ернандо де Сото през 1541 г., когато е на посещение при племето чикасо и научава, че те воюват с племето „сакчума“ на юг. Какво става след напускането на Де Сото не е известно.

След уреждането на французите в Луизиана, един мисионер е убит в страната на шакчиума. За да отмъстят за убийството французите подбуждат съседните племена да нападнат шакчиума. След тези нападения населението на шакчиума намалява значително и за да оцелеят сключват мир с французите. В следващите години те остават лоялни френски съюзници. Този съюз ги прави основни смъртни врагове на чикасо, които живеят в съседство и са британски съюзници. Впоследствие тази вражда вероятно довежда до изчезването на шакчиума и асимилацията им от чикасо. Някои от оцелелите се присъединяват към племето чокто.

  1. Galloway, Patricia. „Chakchiuma“ in Handbook of North American Indians. Т. 14 Southeast. Washington D.C, Smithsonian Institution, 2004. с. 496.