Малоазийска планинска земя

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Анатолия)
Направо към: навигация, търсене
Малоазийска планинска земя
Asia laea relief location map.jpg
39° с. ш. 34° и. д.
Общи данни
Местоположение Флаг на Турция Турция
Turkey topo.jpg

Малоазийската планинска земя е физикогеографски термин с който се означава обширната вътрешна територия на Мала Азия, заемана от Анадолското плато (Анатолийското плато), с обграждащите го от север и юг Понтийски планини и масив на Тавър.

В геоложки аспект силнонагънатите планини на Мала Азия са неогенски, от първия период на терциера, като са продължение на балканските такива. Източната част на ландшафта се характеризира с прояви на вулканична актвност, а западната - със силно изразена сеизмична активност.

Малоазийската планинска земя заема почти цялата територия на Мала Азия от 506 000 кв. км² (за сравнение площта на Турция е 775 000 кв. км²). Към територията на Малоазийската планинска земя не спадат единствено късите долини по реките вливащи се в четирите водни басейна обграждащи полуострова - средиземноморския, егейския, на Мраморно море, и черноморския. На изток, Малоазийската планинска земя се отделя от Арменската планинска земя.

В исторически план преди проникването на американските земеделски култури в Стария свят единствените подходящи за заселване и обитавани земи в Мала Азия са били тези по крайбрежието, колонизирани от елините. От изток към Анатолийското плато са прониквали през Персия номади със стадата си, за да ползват пасбищата около Анатолийското плато. Вътрешността на полуострова, заета от Малоазийската планинска земя, не е била подходяща за отглеждане на познатите в Стария свят земеделски култури и е била обитавана предимно от номади-скотовъди, още повече, че тази планинска земя е като цяло безводна. Реките са къси, а във вътрешността се губят под земята в понори. Почти безводни са южните части на планинската земя и голяма част от Анатолийското плато.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Малоазиатское нагорье“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите.