Арменски бастион

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Арменски бастион
Арменският бастион
48.6736° с. ш. 26.5689° и. д.
Арменски бастион
Местоположение в Украйна
Информация за обекта
Страна Украйна
Терит. единицаКаменец Подолски район
МестоположениеКаменец Подолски
История на обекта
Арменски бастион в Общомедия

Арменският бастион е укрепление в град Каменец Подолски, построено и поддържано от арменското население на града. Той е защитавал един от трите входа на града. Построен е преди 16 век.

История[редактиране | редактиране на кода]

Според различни източници арменците се заселват в град Каменец Подолски през XI[1][2] – XIII век. През 17 век в града вече има 1200 арменски семейства.[3] Съставлявайки значителна част от населението на град Каменец-Подолск, арменците участват в неговия културен, икономически и военен живот. В допълнение към участието в отбраната на града, арменската общност участва в изграждането и поддържането на крепостните стени на града. Част от укрепленията, наречени Арменски бастион, са оцелели и до днешно време.[4] Точното време на изграждането на бастиона не е известно. Известно е само, че е построен преди 16 век. Арменският бастион е разположен на третата тераса от Крепостния мост, доминираща над западната, издадена част на Стария град. Бастионът вече е бил силно разрушен в началото на 17 век. Работите по реставрацията и модернизацията му са извършени в края на века. През 30-те години на 18 век, на Арменския бастион са построени бруствери от дървен материал и пръст, а скоро след това, те са преустроени на каменни, от военния инженер К. Далке. Последното преструктуриране на горната му част е извършено през 60-те години на XVIII век.

Сградата принадлежи към типа на ранните бастиони – малки, с тъп, издаден навън, ъгъл. Построена е от камък и стои върху скална основа. В плана си, това е шестоъгълник, отворен от източната страна и страната, гледаща към града. Външните стени са проектирани с наклон. Вътрешното пространство е засипано. Височината на стените е променлива (максимална – 12 метра от скалистата основа от западната страна). В общата система на градските укрепления, Арменският бастион е бил една от основните части на отбраната, тъй като защитава един от трите входа в града.

През 1969 г. в Арменския бастион са извършени консервационни работи.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Е.В. Мазурик. Армянский госпиталь XVII века в Каменце-Подольском // Историко-филологический журнал № 2. стр. 225. ISSN 0135 – 0536. Посетен на 2013-04-12.
  2. С. Шкурко. Армянские архитектурные памятники в городе Каменец-Подольске // Историко-филологический журнал № 2. с. 233 – 243. Посетен на 2013-04-12.
  3. С. Шкурко. Армянские архитектурные памятники в городе Каменец-Подольске // Историко-филологический журнал № 2. pp. 233 – 243. Посетен на 2012-11-17.
  4. Вартан Григорян. Глава I. Подольская земля и возникшие там древшейшие армянские колонии. // Каменец-Подольский // История армянский колоний Украины и Польши (армяне в Подолии). АН Армянской ССР. Посетен на 2012-11-17.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Армянский бастион“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​