Арония

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Арония
Класификация
царство:Растения (Plantae)
отдел:Васкуларни растения (Tracheophyta)
(без ранг):Покритосеменни (Angiospermae)
(без ранг):Еудикоти (eudicots)
(без ранг):Розиди (rosids)
(без ранг):Фабиди (fabids)
разред:Розоцветни (Rosales)
семейство:Розови (Rosaceae)
подсемейство:Maloideae
род:Арония (Aronia)
Научно наименование
Medik.
Арония в Общомедия
[ редактиране ]

Аронията (Aronia) e род растения от семейство Розови (Rosaceae). Общо в света се наброяват 15 вида арония. Освен това са създадени и множество декоративни хибриди.

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Плодове на Aronia melanocarpa

Аронията е многогодишен храст с височина 1,5 до 3 m. В първите 3 – 4 години младите храсти са компактни, а след това достигат до 2 m в диаметър.

Цветове на Aronia melanocarpa
Храст Aronia mitschurinii

В източните региони на Северна Америка се срещат следните видове, наречени според цвета на зрелия плод:

Червена арония[редактиране | редактиране на кода]

Червената арония, Aronia arbutifolia (Photinia pyrifolia), достига височина 2 до 4 m, рядко до 6 m и около 1 – 2 m ширина. Листата са 5 до 8 cm широки и гъсто овласени от долната страна. Цветовете са бели или бледо розови, 1 cm широки, с жлезисти чашелистчета. Плодът е червен, 4 – 10 mm и издържа до зимата.

Черна арония[редактиране | редактиране на кода]

Черна арония, Aronia melanocarpa (Photinia melanocarpa),[1] обикновено е по-малка, рядко превишава 1 m височина и 3 m ширина, лесно се разпространява чрез коренови издънки. Листата са по-дребни, не повече от 6-cm широки, с жлези по края на листните зъбчета и неовласени от долната страна. Цветовете са бели, 1.5 cm широки, с неовласени чашелистчета. Плодът е черен, 6 – 9 mm широк, не издържа до зимата.

Пурпурна арония[редактиране | редактиране на кода]

Пурпурна арония очевидно произлиза от хибридизация на черна и червена арония, но по-точно е да се смята за отделен вид, отколкото за хибрид [2]. Листата са умерено овласени от долната страна. По повърхността на чашелистчетата има малко или никакви жлези. Плодът е тъмнопърпурен до черен, 7 – 10 mm широк и не издържа до зимата. Съшествуват популации на пурпурна арония, които се самопоодържат независими от двата родителски вида, включително в Северна Германия, където никой от родителските видове не се среща. Това кара ботаника Алън Уийкли (Alan Weakley) да смята, че това е по-скоро отделен вид отколкото хибрид.[2] Ареалът на пурпурната арония е приблизително като този на черната.[3]

Пурпурна арония (Aronia prunifolia)

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Шаблон:PLANTS
  2. а б Alan S. Weakley. Flora of the Carolinas, Virginia, and Georgia, and Surrounding Areas // April 2008.
  3. James W. Hardin. The Enigmatic Chokeberries (Aronia, Rosaceae) // Bulletin of the Torrey Botanical Club 100 (3). May–Jun 1973. DOI:10.2307/2484630. с. 178 – 184.