Арт интервенция

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Паметника на Съветската армия в София изрисуван в поп-арт стил и герои от комиксите

Арт интервенция е взаимодействие с налична и съществуваща художествена творба, аудитория или локация / пространство. Има чертите на концептуално изкуство и е често форма на изкуството пърформанс. Тя се асоциира с виенските акционисти, дада движението и неодадаистите. Също е често използвана от стукистите, за да предизвика емоционално възприятие от друга творба, срещу която те се противопоставят, интервенцията е протест срещу съществуващия артефакт.

Макар интервенцията по начало да носи елементи на подривност, днес (на Запад) се възприема като легитимна форма на изкуство и често е извършвана с одобрението на властите, аудиторията и т.н. на съответната локация / пространство, където е извършена интервенция. Все пак, предварително неодобрени (тоест незаконни) интервенции, които всъщност са доста чести, могат да доведат до дебати относно различието между изкуство и вандализъм.[1] По дефиниция арт интервенцията е предизвикателство и най-малкото коментар, който е едновременно свързан с и отнесен към друга, по-ранна творба, тема и т.н., както и към очакванията на определена аудитория.

Известна арт интервенция (първата известна) в България е изрисуването на Паметника на Съветската армия като американски комикс герои.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Incidents of art vandalism cabinetmagazine.org. изд. 3. Линк от 22 март 2006
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Art intervention в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​