Асоциация на южношлезвигските избиратели

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Aсоциация на южношлезвигските избиратели
Südschleswigscher Wählerverband
Ръководител(и)Флеминг Майер
Основана30.06.1948
Полит. позицияпартия на малцинствени интереси,
регионализъм,
Социален либерализъм
Група в ЕПЗелените – Европейски свободен алианс (ЕСА)

Асоциацията на южношлезвигските избиратели (абревиатура: АЮИ) (на датски: Sydslesvigsk Vælgerforening, на севернофризийски: Söödschlaswiksche Wäälerferbånd) е малцинствена и регионална партия в германската провинция Шлезвиг-Холщайн.

Като партия на датското малцинство АЮИ е освободена от праговата бариера от пет процента за влизане в парламента съгласно § 3 ал. 1 изречение 2 от избирателния кодекс за провинциалния парламент на Шлезвиг-Холщайн от 1955 г.; това важи обаче още от 1953 г. за федерални избори съгласно § 6 ал. 3 изречение 2 от Федералния избирателен закон, който се прилага за всички партии на националните малцинства. Въпреки това, АЮИ трябва да спечели поне толкова гласове, колкото са необходими при разпределянето на места за получаването на последния мандат (§ 3 ал. 3). От 2012 г. до 2017 г. АЮИ за първи път поема управленческа отговорност встъпвайки в правителство. След изборите за провинциален парламент в Шлезвиг-Холщайн през 2012 г. тя сформира т. нар. крайбрежна коалиция (известна още като датски светофар) със СДПГ и Зелените и за първи път заема министерско кресло.

Профил програматиката[редактиране | редактиране на кода]

Партията действа в региона Шлезвиг като регионална партия и представлява интересите на местното датско малцинство и също така се вижда като представител на националните фризи в рамките на фризската етническа група в Северна Фризия. Тук АЮИ работи заедно с около 600 членове на културното сдружение на фризите в Шлезвиг-Холщайн „Friisk Foriining“. В своите политически възгледи партията застава между популярните партии ХДС и СДПГ и е силно ориентирана към политическото и социалното развитие на скандинавските страни. АЮИ се стреми към децентрализирана, ориентирана към гражданите политика.

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Südschleswigscher Wählerverband в Уикипедия на немски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​