Безработица в Обединеното кралство

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Безработицата в Обединеното кралство се измерва от Службата за национална статистика.

Към третото тримесечие на 2013 г. тя е 7,6% или 2,47 милиона от активното население. Освен това има 1,46 милиона души, които са „частично безработни“, т.е. население, което работи на непълно работно време, но не е в състояние да намери работа на пълен работен ден.

Цифрите се събират на всеки 3 месеца чрез проучване на работната сила в 53 000 домакинства. Поради силните индивидуални и социални разходи, създадени от безработицата, правителството на Обединеното кралство администрира публична система от „центрове за заетост“.

Най-високият процент на безработица в Обединеното кралство, с изключение на периода на Голямата депресия, е 11,9% (април 1984 г.), а най-ниският е 3,4% (декември 1973).

Невидима безработица[редактиране | редактиране на кода]

Както Службата за национална статистика, така и Евростат измерват безработицата. Британският статистически институт изчислява 2,3 милиона работници, които искат да работят, но са спрели да търсят работа. Към тези работници се добавят 1,46 милиона служители на непълно работно време, които искат да работят повече часове и са на разположение, но не могат да намерят възможности. Като се добави официалната цифра от 2,47 милиона, общо 6,3 милиона души са безработни или „частично безработни“.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Desempleo en Reino Unido в Уикипедия на испански. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​