Беседа:Боговинско езеро

Съдържанието на страницата не се поддържа на други езици.
от Уикипедия, свободната енциклопедия

Това споменато алтернативно име изглежда грешка. Наблизо е Белото езеро и вероятно някой е пообъркал езерата. Тук в статията няма източник, но подозирам, че е написано под влияние на руската Уикипедия, в което е споменато такова нещо с източник руска карта. Предполагам, че грешката е в източника или в предаването му.

В българските източници: Гьорче Петров нарича езерото Езерце – за Шарпланинските езера той пише: „По-зѣбѣлежителни отъ тѣх сѫ: „Езерцето“ надъ с. Богоня въ Езерце-планина, отъ което и планината си е добила названието. То е най-голѣмо от извѣстнитѣ Шарски езера <...>.“[1] „Планината“ е планинският дял. Жеко Радев описва езерата: по-високо е „доста голѣмото Бѣло езеро“, а по-долу е „най-голѣмото“ (явно Езерце/Боговинското). [1], с. 116.

На картите на ЮНА е Езеро (т.е. почти като при Гьорче Петров), а по-горното е Бело езеро.

Та струва ми се очевидно, че това алтернативно име Бело за Боговинското е грешка и трябва да се премахне. Колкото до заглавието – или да остане както сега Боговинско (явно напоследък се използва името на село Боговиня/Богоня, местните според северномакедонското Уики го наричат Богонско) или пък Езеро. --Randona.bg (беседа) 20:28, 27 май 2023 (UTC)[отговор]

Бъди смела.усмивка-- Мико (беседа) 07:44, 28 май 2023 (UTC)[отговор]
  1. Петров, Гьорче. Материали по изучаванието на Македония. София, Печатница Вълковъ, 1896. с. 45.