Беседа:Брезница

Съдържанието на страницата не се поддържа на други езици.
от Уикипедия, свободната енциклопедия

Иска ми се да обърнем внимание на този цитат свързан с Брезница, начало на цитата - "Тъй като джизие хането съответства на едно семейство, тези сведения показват, че през периода на насилственото помохамеданчване на местното население в средата на XVII век броят на немюсюлманите е намален повече от 3 пъти." - край на цитата.

Според мене словосъчетанието - "насилствено помохамеданчване" е несъстоятелност, превърнало се в негативен стереотип. Да тогава е нямало интернет, нямало е телефони, нямало е такава динамична комуникация като днес. Но хората не са били по различни от нас днес. Днес виждаме че различни хора стават конвертити. Едни приемат една религия, отхвърляйки друга. Но доброволно. В оралната традиция на моето село няма предание че е имало период на насилствено помохамеданчване на местното население. Такова определение носи групова угнетеност с дългосрочни последици.

Поисках източник за твърдението. Ако след известно време не бъде добавен такъв, твърдението ще бъде изтрито.--Rebelheartous (беседа) 17:46, 17 декември 2021 (UTC)[отговор]