Беседа:Ванга/Архив 1

Съдържанието на страницата не се поддържа на други езици.
от Уикипедия, свободната енциклопедия
Архив Това е архив на стари беседи.
Моля, не редактирайте съдържанието на страницата!
Ако желаете да започнете нова дискусия или да подновите стара, моля, направете го на текущата беседа.

Бях почти сигурен, че Баба Ванга почина през 1997 г., малко преди Даяна и Сестра Тереза. ToKo 13:37, 4 януари 2006 (UTC)

Ами, аз използвах няколко интернет източника и един книжен, във всичките е 1996- [1], [2], [3] --PrinceYuki 13:42, 4 януари 2006 (UTC)

"Пророчица" е по-уместно да бъде заменено с "прорицателка", "предсказателка" или "ясновидка", което се отнася до човек, който вижда и предсказва бъдещето (гадател). Пророците и пророчествата се отнасят за хора, които говорят от името на бога и предвестяват бъдещи събития - т.е. това са религиозни термини, които не описват реално същността на нейните действия. Редактора 02:56, 22 декември 2006 (EET)

Като цяло съм съгласен с теб, обаче думата "пророк" в българския език има не само теологично значение, тя е навлязла в народопсихологията и етнологията и като общо понятие - означава човек, който умее да предвижда бъдещето изобщо. Дори и на разговорен език се казва: "Той е цял пророк", "Той пророкува какво ще ми се случи" и т.н. Тоест тук думата "пророчица" е употребена правилно, независимо че в православието за пророк се разбира човек, който е избран от Бога да проповядва бъдещето в Негово име. По тази причина не виждам причина да заменяме традиционно прието сред българския народ описание за Ванга и профанно казаното "ясновидка" или пък неопределеното "прорицателка", което е архаизъм, абсолютно ненужен, след като има синоним, който хората разбират (а - вярвай ми - много добре отграничават от библейските пророци). Поздрави--Svik 02:16, 22 декември 2006 (UTC)

Привет, Svik!

"Един е Аллах и Мохамед е неговият пророк" - пророк се използва не само в православието, както се опитваш да ни убедиш. Думата "пророк" в българския език има не само теологично значение, но именно традиционното ѝ значение е такова. Хайде нека да се изразяваме коректно, а не да правим пародии. Ванга сред хората в Югозападна България е известна като Петричката врачка, но това никъде в статията не е споменато, като етнологично понятие. Феноменът Ванга не е свързан с никакви богове. Интересен е и фактът, че беше премахнат този линк: Ванга и Православието. Пристрастността при отразяване на инфорамцията опорочава понятието енциклопедия. Предполагам, че Wikiality знаеш какво е? Поздрави-- Редактора 21:29, 22 декември 2006 (EET)

Не си ме разбрал значи, изобщо не съм казвал, че пророк се използва само и единствено в православието. Аз нямам пристрастност - за мен пророците от Библията са пророци, но че някой пророкува и заради това е наречен пророк, което в българския език е дума, успоредно съществуваща с теологичната, е факт. Твоят довод потвърждава, че трябва да наричаме Ванга "пророчица" - щом и други религии припознават думата като лексикално съдържателна.--Svik 02:30, 23 декември 2006 (UTC)

В такъв случай да въведем категория "Български пророчици"? --Vladko 03:45, 23 декември 2006 (UTC)

Извън религиите

Svik, моят довод не потвърждава такова нещо, напротив - прочети още веднъж - другите религии използват тази дума в същия смисъл, като споменатото от тебе православие. Твърдението ми е, че традиционно думата пророк в българския език е с богословско значение и е крайно неуместно да бъде използвана за описание на един феномен, който не е свързан с никоя религия или божество. Светският (или мирянският, но на тебе това би ти звучало профанно) термин за човек, който вижда бъдещето и предсказва, е ясновидец или предсказател, а в някои диалекти се използва врач, съответно за жена е врачка. Има ли данни за каква е считала себе си самата Ванга? Защото някои я смятат за шарлатанка, други за светица, а трети я описват както на тях им хрумне.--Редактора 09:26, 23 декември 2006 (UTC)

Също така да добавя, че използването на термина пророчица е неуместно и по отношение на „тя е притежавала дарбата да предсказва бъдещето, да посещава духом различни места и да говори с цветя“. Дори да приемем тази дума със секуларното ̀и значение, тя не включва в себе си необичайни способности от рода на телепортация на духа и комуникация с растителни форми на живот, съответно недостатъчно съдържателна в случая, защото не описва с пълнота този феномен.--Редактора 18:23, 27 февруари 2007 (UTC)

Имам чувството, че говорим на различни езици, което вероятно е точно така. Никога не съм казвал, че Ванга е пророчица в теологичния смисъл. Тук употребеното описание има само разговорно значение - човек, който умее да предсказва бъдещето. Не виждам никакъв конфликт с религиозното схващане за пророк, тъй като е ясно и от статията, че Ванга не е изпратена от Бога, за да пророкува в негово име. Пророчица не е неуместно употребено към споменатите по-горе нейни способности, тъй като не е употребено в религиозен смисъл и това е ясно на всеки. --Svik 21:01, 27 февруари 2007 (UTC)

Значи според теб, когато не е употребена в религиозен смисъл, думата „пророчица“ включва в себе си наличие на свръхестествени способности от всякакъв вид и е уместно да бъде използвана за всеки индивид с екстрасензорни и други необичайни способности? Доста нелепо твърдение, не мислиш ли...--Редактора 09:44, 28 февруари 2007 (UTC) За мен - повтарям отново едно и също - думата пророчица е употребена в нейния семантичен смисъл - човек, който предсказва бъдещето, за което има консенсус в обществото, че тя е имала такива способности, тъй като е предвидила живота на много известни личности, чиято дума може да се провери. Тя е пророчица - защото народът и българският език именуват така човек, който пророкува бъдещето. Тук нямат нищо общо екстрасензорните й възможности. --Svik 01:01, 4 март 2007 (UTC)

В такъв случай в тази статия би трябвало да остане само „Мнозина вярват, че тя е притежавала дарбата да предсказва бъдещето“ и да бъде премахнато „да посещава духом различни места и да говори с цветя“, нали? Самият ти си на мнение, че екстрасензорните й възможности нямат отношение към пророкуването. В такъв случай ще направим нова статия, където Ванга ще бъде "Български екстрасенс". И още няколко други статии, за всяка нейна способност отделно, нъл тъй? Защото например нейните случаи на Извънтелесно преживяване едва ли дават основание да бъде именувана като пророчица, след като при тях тя говори предимно за настоящи и за минали събития --Редактора 12:19, 4 март 2007 (UTC)


Ясновидка

Петко, сега ясновидка е адекватно, но недей да профанизираш статията с Джуна, Кашпировски Джеймс Ранди, Емпирик (медицина) и Екстрасенс. Ванга е уникален български феномен, който има сакрално значение за хиляди българи, които са се докоснали до нея, и така трябва да бъде представен. Макар че съм православен християнин и знам официалната позиция на църквата, мисля, че на Ванга трябва да се отдели заслужаващото влияние. Думата пророчица се представя като заграбена от църковното схващане за пророк - пратеник от Стария завет, а всъщност има много дълбоки корени в народопсихологията и българите наричат Ванга пророчица, не в смисъла на Илия или Исайа например, а защото имат предвид нейната чудна дарба - да променя пътя на човека към истината за неговото бъдеще. Думата е употребена в семантичен смисъл - предсказващ бъдещето, а не пратеник на Бога. Поздрави--Svik 00:48, 15 май 2007 (UTC)

Астрологията, зодиакът (предсказват бъдещето), Кашпировски, врачките, екстрасенсите (вкл. по телефона и по есемес) и пр. ирационални неща имат сакрално значение за милиони хора по света. Затова сметнах за полезно читателите да прочетат и за тях и сложих връзки. Джеймс Ранди е уникален, защото предлага един милион долара на всеки, който може да покаже каквито и да е паранормални или свръхестествени сили или събития, и от 1964 година (от 43 години насам) никой "пророк", "ясновидец" и т.н. с подобни претенции не е успял дори на предварителния тест да мине. Като си представя колко добрини (за населението, за децата, за болници, за благотворителност) биха могли да се направят с един милион долара, се чудя защо никой "истински" владетел на свръхестествени сили със сакррално значение за хиляди хора не отиде да си ги демонстрира пред учените. И затова и към него сложих връзка: защото смятам, че за хората е полезно да почнат да мислят сами, а не да вярват на най-лесното обяснение. Иначе, естествено, няма да влизам в редакционна война за тая статия. Поздрави. --5ko 02:02, 15 май 2007 (UTC)
Добре, съгласен съм с този Акцент, но напиши го в статията, защото без да е в статията, ще доведе до въпросителни - тезата е провокираща - а аз не бях погледнал точно по този начин на тази статия. --Svik 02:30, 15 май 2007 (UTC)
За хората е полезно да има откъде да прочетат всяко едно нещо, за което проявят интерес. Най-вече, пълна фактологическа информация. За съжаление, вместо проекта "Срещу цензурата" да се засилва, се засилва групата на педераси и антибългари, които дружно трият информация, която (или чиито автор) не им харесва. --Камионетчо 05:30, 15 май 2007 (UTC)

Към Svik - по повод "Ванга е уникален български феномен, който има сакрално значение за хиляди българи, които са се докоснали до нея, и така трябва да бъде представен. Макар че съм православен християнин и знам официалната позиция на църквата, мисля, че на Ванга трябва да се отдели заслужаващото влияние" - пристрастността при отразяване на информацията опорочава понятието енциклопедия, ти написах по-горе. Като изключим тези няколко хиляди българи, за които говориш, за останалите няколко милиона българи Ванга е просто един феномен, без никакви сакрални, религиозни или каквито и да било значения и те биха искали факти, а не спазване на Партийната линия. Също така, моля, прави разлика между врачувам и лекувам. Поздрави! --Редактора 08:22, 23 май 2007 (UTC)

Ти досега мълча, а след като друг редактор (най-после) изрази мнение по болезнената ти тема, реши да проповядваш и даваш "компетентни" и нравоучителни послания, че и да нападаш и то не с енциклопедични аргументи, а с някакви псевдополитически - че партията била наредила. Каква партия - ако следиш постингите ми, значи знаеш доколко имам партийни пристрастия, а всъщност следиш само тази статия по някакви фанатични причини. Освен това "врачувам" и "лекувам" са синомими в българския език - врач на български (идва от славянски) значи лекар. Но не ми е ясно в какъв аспект ме "съветваш" да правя тази разлика. Ванга е много повече от ясновидка - тя е призната за явление именно от алтернативния синод на Пимен, който "партийният патриарх" Максим отрече. Нека се има предвид, че лично аз не считам Максим за партиен владика, тъкмо напротив - а просто илюстрирам колко е жалка компетентността ти. Така че вземи и почети, образовай се, приятелю, пък тогава давай оценки. Поздрави --Svik 03:11, 24 май 2007 (UTC)

Всъщност, ако се вгледаш внимателно в тази беседа, едва ли би могъл да кажеш, че съм мълчал, но явно типичният ти подход не се изразява в това да обръщаш внимание на фактите, а да обсъждаш компетентността на другите. Но пък един метафоричен израз веднага предизвиква буквалистки оправдания у тебе. Разбира се, че не съм имал предвид ТВОИТЕ партийни пристрастия - те не вълнуват никого, освен тебе. Но да загърбваш очевидни неща и да преиначаваш събития заради нечии чувства в една енциклопедия, е порочно. Уикиалност е думата, която такива като тебе създават. Защо имаш претенции, че българският език е нативен за тебе, след като изравняваш по значение глагола врачувам, който изразява "Предсказвам бъдещето или тълкувам миналото с тайнствени средства и начини (на ръка, кафе, карти, боб и пр.)" с глагола лекувам, който в нито едно от значенията си не включва това? По същия начин употребяваш и други думи (напр. пророчица вместо ясновидка в статията), като по този начин вкарваш в заблуждение доста хора. Също така, благодаря ти за съветите, приятелю - връщам ти ги с лихвите, разбира се, не за да ги употребяваш, ти не правиш така - а за да имаш повечко да раздаваш. Оценки не съм давал - нещо, които не личи да се отнася за тебе. --Редактора 10:22, 27 май 2007 (UTC)

Лекувай се (и то при лекар, не при врач, сред тях няма психиатри)--Svik 03:38, 5 юни 2007 (UTC)

Смешко. Личи, че сред тях няма, щом не са те излекували. Или може би трябва да кажа изврачували - това със сигурност са направили с тебе. Добре ще бъде да понаучиш поне малко български език, не е толкова трудно както научаването на някои факти, което явно ти е преко сили. Чао.--Редактора 09:10, 15 юни 2007 (UTC)