Беседа:Заза

Съдържанието на страницата не се поддържа на други езици.
от Уикипедия, свободната енциклопедия

Уважаеми редактори на българската Уикипедия! Аз не говоря български. Моля, коригирайте текста по-долу на Заза и разширяване на страницата за него. Много благодаря!

В Заза е етническа група в източната част на Анадола (Турция), те се наричат също Dimili или Kirmanc. Техният брой се оценява на 3-4 милиона, майчиния си език (Зазаки) Оратори 2-3 милиона. В Германия се очаква да бъде живот 150.000-200.000 Заза.

Дом Според тезата на немския Карл Фридрих Андреас Иранистиката през 1906 г., живеещи в района südkaspischen партските-едър Dailemi (Dêlemî) са предшественици на Заза, в резултат на едно от имената днес за Заза, би в действителност "обясни Dimli. Този аргумент вече е независим от арменски историци Antranig 1880 г. и впоследствие се окаже подкрепа за руски и немски orientalists Владимир Minorsky ирански човек Оскар Ман и Карл Hadank.

В Dailemi дойде от региона Daylam и са пребивавали в южните крайбрежни района на Каспийско море и в Западна Хорасан. Те поставят много повече е смес от хората като хомогенна хора. От 5 до 11 Век от тях са изградени няколко малки държави, така че те играят важна роля в иранската история. Най-известният dailemische династия са Buyiden, в 10-та и 11 Век (945-1055) отсъди в Багдад и халифат в голяма степен бяха под техен контрол.

Уреждане В Заза първоначално са разположени в отдалечени плато на Анадола и да живеят по земеделие и животновъдство. Зоната включва провинциите Адъяман-Gerger, Бингьол, Битлис-Mutki, Ерзинджан, Гюмюшхане, Южна Ерзурум, Елазик, Диарбекир, Малатия и Малатия-Arapgir-Pötürge, Мус-Varto, Източна Сивас, Шанлиурфа-Siverek, Тунджели и Аксарай и Кайзери-Sarız. Тези диаспората са в турски градове като Анкара, Истанбул, Измир и Мерсин. В градската диаспора се ускорява от налягането да усвоят загуба на майчиния си език.

В Европа, в по-малка степен и в Америка и Австралия, причинен от налягането на миграцията на турската държава големи общности диаспора.

В основата на живота на Заза в Анадола е бил улучен в последните няколко години от войната, кюрдски Свободно движение и турските въоръжени сили, тъй като често евакуация на село, или дори напълно унищожени, така че днес много бивши села Заза щанд празен или само стари хора или просто окупирани по време на лятото. -Mirzali 14:05, 3 март 2010 (UTC)[отговор]