Беседа:Медковец

Съдържанието на страницата не се поддържа на други езици.
от Уикипедия, свободната енциклопедия

Местност Липена - в землището на село Медковец?[редактиране на кода]

В раздела за туризъм в сайта на Община Медковец е вписано следното: "В землището на селото са открити следи от няколко праисторически селища – в местността Липена, около 5 км западно от селото..." С лека промяна ("земите в района") твърдението е пренесено и тук. Преглед на картата на землището на село Медковец обаче показва, че то завършва на 5 км западно от селото, а местността Липена, в която е и едноименният язовир "Липена", се намира в землищата на селата Василовци и (може би) Крива бара. Те са част от Община Брусарци. Предвид това предполагам, че вмъкването на местности от съседни землища и общини в сайта и статията вероятно е резултат на местен патриотизъм. Поздрави, Digital worm (беседа) 13:36, 1 февруари 2016 (UTC)[отговор]

П. п. В "История на града Лом и Ломска околия" Димитър Маринов дава противоречиви сведения, които може би загатват за промени на границите на землищата в миналото ("Изток-Запад", София, 2003, стр. 85-87):

В землището на Василовци се намира местността известна под названието "Липен", гдето се намирало някога село със същото име и с прочути лозя. Селото изчезнало, но лозята останали. Тия лозя са били във владение във всички околни села: Василовци, Крива бара, Медковец, Орсоя, Кърки жаба. Самата местност била в землището на Медковец.

Digital worm (беседа) 14:15, 1 февруари 2016 (UTC)[отговор]