Беседа:Орловец

Съдържанието на страницата не се поддържа на други езици.
от Уикипедия, свободната енциклопедия

Казвам се Румяна Димитрова Маринова.Живея в София, но Великотърновското село Орловец е мое родно село. Нямам намерение да нарушавам ничии авторски права, но имам желание, чрез уикипедия да събера на едно място всичко, което е известно за селото или има отношение към неговата история и развитие. Основно съм черпила сведения от ПАВЛОВ, Марко. ДОКЛАД. Двеста и петдесет години икономическо, политическо и културно развитие на с. Орловец, В. Търновски окръг. - с. Орловец : Народно читалище "Възпитател", 1985.спомените си от родовата среща на Орловския род Колимечковци, проведена през 1989 година.

С поздрав: Р. Маринова --Предният неподписан коментар е направен от анонимен потребител с адрес 62.44.120.66 (беседа) 08:40, 29 ноември 2006 (проверка)

Здравейте, госпожо Маринова! усмивка Благодаря ви за съобщението, то съдържа важна за статията информация.
Моля, не се обиждайте от шаблона за {{авторски права}}, който е сложен на статията - както е сложен, така и може да се махне. Няма нищо страшно в присъствието му, но напротив липсата му в някои случаи (при наистина нарушени авторски права) би представлявала проблем. Доста от редовните редактори в Уикипедия, сред които аз и колегата ми Спас Колев, който е поставил шаблона, следим изкъсо за появата в статии на текстове със запазени права (основно тези копирани от Интернет, но нерядко и от наличните ни хартиени източници). И трябва да ви кажа, доста често излавяме тези нарушения усмивка В сърцето на Уикипедия е информацията, която се предоставя да е за свободно ползване, затова текстовете, изображенията и други файлове тук трябва да се даряват безвъзмездно и без съмнение, че някой може да предяви обосновани претенции към тях.
Сега, по въпроса със статията за Орловец. Веднага признавам, че съм изчела статията само на диагонал и това, което ще Ви кажа, са по-скоро принципните положения. Вие казвате, че искате да съберете на едно място всичко, което се знае за селото. Кауза благородна, но трудно осъществима. Поне не на територията на Уикипедия. Информацията, която включвате тук, трябва да е енциклопедична и достатъчно значима, да стъпва на проверени факти, и все пак да не навлиза в едно излишно ниво на детайлизация. Например епизоди като този с боя между орловчани и беленчани няма място тук, както и кой род колко добитък е имал, кой на какъв инструмент е свирил и много други такива.
Затова имам към вас такава молба: огледайте отново текста и сама преценете какво да изхвърлите. Например вместо всякакви подробности, които така или иначе могат да се намерят другаде в Интернет, поставете препратка (дори и да не се оправите с форматирането, ще мина после и ще го оправя).
По мое мнение частта за Ада-кузу дори може да се отдели като самостоятелна статия - има достатъчно информация, а и така ще се поразтовари основната статия за Орловец, разбира се със съответните препратки.
Имайте освен това предвид, че и други хора са свободни да съкращават текста Ви.
И не на последно място, моля поставете в края на статията пълен списък от източниците. Личните спомени за родовите срещи също са нещо лично и не могат да се разглеждат като достоверен източник на информация в една енциклопедия. Колкото до авторите на доклада е техните наследници че са починали, това още не означава че някой друг - например издателство - не държи правата над труда им. Това естествено би имало значение само ако копирате информация дословно; ако правите преразказ не е проблем, стига да укажете източниците: "Заглавие", Автор, Издателство, Град, Година (евентуално ISBN, макар че ако правилно разбирам източниците ви са от преди 1991 г.)
Мисля, че ако вземете предвид забележките, ще стане една съвсем прилична енциклопедична статия, доста по-обшира от статиите за много други населени места (и села, и градове) в България! Положила сте много труд, и обещавам Ви, няма да бъде напразно! усмивка Като поприключите с чистенето на излишествата, обадете се, ще Ви помогна статията да добие и "вид" - препратки и т.н. Ако имате на разположение свой снимков материал от селото, той също е добре дошъл! Ако имате въпроси по отношение на статията, продължете да пишете тук, а ако имате други въпроси, можете да ползвате моята беседа. Поздрави! --Spiritia 09:24, 29 ноември 2006 (UTC)[отговор]