Беседа:Рене Декарт

Съдържанието на страницата не се поддържа на други езици.
от Уикипедия, свободната енциклопедия
Статията Рене Декарт е част от един или повече проекти:
Оценка Важност Проект
Статия от клас A Клас A Статия от клас C Средна 1000 статии: подобряване на 1000 основни статии с универсална значимост.

Много ще се радвам, ако някой даде точен превод на "calculus". Как са го превели във френскоезичната, немскоезичната, холандскоезичната уикипедия? --Webkid 18:49, 9 ное 2004 (UTC)

"Calculus" на английски е Висша математика, "Анализ (част 1)", която се учи от инженерите. Кратко въведение са "производните", "интегралите" и анализа на функции и редици, които се учат в 11 клас. --5ko | Беседа 21:37, 9 ное 2004 (UTC)
Calculus е част от анализа и обхваща две големи области: диференциално смятане и интегрално смятане. На немски се нарича Infinitesimalrechnung (буквално безкрайно малко смятане). На български обаче съм го срещал само като диференциално и интегрално смятане. Мисля, че не е приет някакъв обобщаващ термин. --Борислав Б 06:51, 10 ное 2004 (UTC)

Сигурни ли сте, че La Haye, както пише в ен: е Хага? Според мен е Ла Ей. Освен това във фр: пише, че е роден в La Sibyllière, пак в Indre-et-Loire. --Спас Колев 07:55, 10 ное 2004 (UTC)

Да, по невнимание написах Хага, понеже на френски Хага (в Холандия) е "La Haye". За френския град пише "Initialement nommée La Haye-en-Touraine, devenue La Haye-Descartes au XIXe siècle puis Descartes en 1969", сиреч „Първоначално наречена Ла Е-ен-Турен, преименувана на Ла Е-Декарт през 19 век и на Декарт през 1969“. Подобно на Благоевград, Ботевград и т.н. --5ko | Беседа 09:07, 10 ное 2004 (UTC)
Така изглежда. А да знаеш нещо за La Sibyllière - виж fr:René Descartes? --Спас Колев 11:34, 10 ное 2004 (UTC)
Ето какво успях да разбера (fr.wiki, сайта на града, ехциклопедията Hachette, карта на франция). Сибилиер (La Sibyllère) е или е било съвсем малко селце между Ла Е и Шателро (Châtellerault, близкият град на югозапад). Майка му е отивала при своите родители в Ла Е, но се е наложило да спре по пътя, за да го роди - в това селце (на френски hameau не е даже село, ами 3-4 къщи някъде; на български мисля, че се използва "махала", в Стара планина има такива отдалечени места). Самото място в момента го няма на картата - или не съществува, или е погълнато от някой порастнал град. Същият ден майката е отишла в Ла Е, но е починала през 1597, значи Рене е бил на около 1 годинка, и баба му и дядо му са го отгледали в Ла Е, където е прекарал детството си. В града има къща-музей на Декарт (в самия град; пише, че му е родната къща): или това е наистина част от някогашната махала Сибилиер, или, според мен, по-вероятно да е къщата на баба му и дядо му. --5ko | Беседа 13:05, 10 ное 2004 (UTC)
Благодаря много. Това стана по-дълго от самата статия усмивка, може да го добавиш. --Спас Колев 13:40, 10 ное 2004 (UTC)
Ами то това не е чак толкова важно за статията, може да стои тук докато добавим още. --5ko | Беседа 23:26, 10 ное 2004 (UTC)