Беседа:Тане Николов/Архив 1

Съдържанието на страницата не се поддържа на други езици.
от Уикипедия, свободната енциклопедия
Архив Това е архив на стари беседи.
Моля, не редактирайте съдържанието на страницата!
Ако желаете да започнете нова дискусия или да подновите стара, моля, направете го на текущата беседа.

Тане или Таню

Като гледам източниците, дали Таню не е по-популярният вариант на името?--Мико Ставрев 06:03, 1 август 2006 (UTC)

Знаех си, че ще стане въпрос за това. Имам чувството, че всичко зависи откъде е авторът или за кой период от живота на Т. Николов става дума. Македонците, а и когато става дума за дейността му в Македония, определено го наричат Тане. Тракийците и в случаите, когато се разглежда дейността му в Тракия май го наричат повече Таню. В спомените за него (например записаните от Милетич) е Тане (Макдермот дори го изписва като Tané [1]). В документите, които засягат дейността му в Македония и Моравско (партизанските роти, покушението над Сандански и т.н.) също като че ли е най-вече Тане. В Народното събрание през 1909 г. също е Тане [2]. Тъй като вероятно е кръстен Атанас, няма по-правилно - на изток е Таню, а на запад е Тане. В Гугъл съчетанието "Тане Н." е два пъти по-често срещано от "Таню Н."--Akeckarov 15:05, 1 август 2006 (UTC)
В общи линии съм съгласен, че е точно така - видях, че в Дневниците на НС е Тане, видях и в спомените от Азот, Велешко и Поречието. Да остане така тогава. Или може би Атанас? За да се поклоним и на изток :-)? Което разбира се ще върне старата дискусия Анастас или Атанас :-) и току-виж някой майор прекръсти някого този път на Николов :-)--Мико Ставрев 15:57, 1 август 2006 (UTC)

Като Таню е записан в кръщелното си, във венчалното си, в актовете за раждане и смърт на дъщеря си, във воените документи - билет, заповеди, уволнения, повиквателни и т.н. в стотици разрешителни за мелницата, в акции, за оръжие и даже в смърния акт. Празнувал си е именния ден на зимния Атанасовден - януари, с редовно раздаване на милостиня за бедни и през ВСВ даже и с отбелязване на това му желание в завещението. Никога и никъде не съществува като Атанас. Докато е в Тракия 1902-1905 г е Таню или Таньо, въпрос на павопис. От 1906 в Македония става Тане - побратим е на Постол Слънчицето, които е имал брат Тане(Тано), убит по-рано от турците, та оттам става Таню става Тане - - - - Пише Станислав, не знам как да се включа в беседата, та затова така се вклинявам......вече знам как--Станислав 08:50, 5 август 2006 (UTC)

Версии за смъртта

Отделно. Не знам дали мерна версията на Тзавелла за смъртта му, че инцидентът е политически всъщност. Дали е вярна?--Мико Ставрев 16:04, 1 август 2006 (UTC)

Не съм попадал на тази версия. Къде е публикувана? Мой познат обаче (асистент по история в СУ, който съвсем не е с прокомунистически убеждения) твърди, че дядо му бил една от жертвите на Тане Николов и че, наистина става дума за свада. Тази версия съвпада и с твърденията на Бурулянова. Като че ли Тане Николов е бил доста избухлив. Нали не предлагаш наистина статията да се нарича Атанас Николов? --Akeckarov 16:20, 1 август 2006 (UTC)

Регистрирах се уж и сложих снимка на Мамин Колю, ама стана като препратка. Как е фамилията на асистента? Тане през 46-та убива М.Керанов,З.Христев,Г.Кисьов,Е.Гайдаров,Б.Киприн и ранява Б.Желев. По фамилията може да се направи връзка, ако е по мъжка линия и няма промени в имената.Ако искаш пусни ми го на мейла за да не намесваме живи хора и наследници в И-пространството.--Станислав 08:53, 5 август 2006 (UTC)
Аз я оправих снимката - в шаблоните се слага директно името на файла - виж как стана. Но снимката няма лиценз и така ще се изтрие. Интересно кой е тоя асистент наистина:-). --Мико Ставрев 13:22, 3 август 2006 (UTC)
Това е едно интервю на Тзавелла в Стандарт (предпоследният раздел). Наистина сериозно го предложих (аз явно имам страст към книжовното изписване:-)), но ако смяташ, че е неуместно го оттеглям:-)--Мико Ставрев 16:28, 1 август 2006 (UTC)

Тзавела обича да разтяга лакърдии, а пък е попаднал и на баш такъв журналист и тя стана една. Не просто избухлив, а жив бяс е бил Тане. Удушен е в кауша и е закачен на връвта на долните гащи на гредата.Участват атрактивни милиционерчета от по-късни времена - най-малкия брат от фамилията на Пачови(питай пловдивчани кой беше батето Пантелей Пачов), един арменец, шурея на Симеон Попянев, и зет на войводата Георги Попянев и други, но това за вътрешно инфо, не са ми на масата документиите и са приказки с 90% достоверност. Даниела Б. няма архивен извор точно за смъртта(макар да работи в Кърджалийския архив, там имат само преписи на документи, запазени от Павел Ковачев и Мара Михайлова), кара по А.Печилков, а той в брошурата си залага малко повече на краеведческо-романтичните истории от втора ръка, макар и да беше шеф на Смолянския архив по това време, когато я е писал. - пак Станислав--Станислав 08:53, 5 август 2006 (UTC)

Ще трябва да разпитам по-подробно моя познат за съдбата на дядо му. Бях запомнил, че ставало дума за паричен спор, което потвърждава и Бурулянова въз основа на архивни източници, но може да е намесена и политика. Колкото до смъртта му, и Бурулянова предполага, че Т. Николов е бил убит, та се чудя дали да се добави в статията или да си остане с многозначителното "самообесил се". Нямам нищо против да бъде и Атанас Николов, но аз лично, ако не прочета статията, никога не бих се сетил, че това е Тане(ю) Николов.--Akeckarov 16:54, 1 август 2006 (UTC)

Не, прав си наистина. Така - Тане - е по-добре. Още повече, че човекът сам се подписва Тане (можех и по-рано да видя:-)) на печата си и Т.Николов на ръка). Питай тогава и за Мамин Колю - толкова народни песни - трябва да му е чичо на въпросния познат.--Мико Ставрев 17:03, 1 август 2006 (UTC)

Мамин Колю му е племенник, няма друго в мрежата освен това, което аз съм пуснал , а то е малко... засега. В новато издание на Б.Николов за ръководителите и войводите на ВМОРО, ще се появи статия и снимка на М.К. И двамата бяха всеячески зачеркнати и дълбоко затрупани на тъмно за 50-тина години. някои съвревменни изследвачи, даже продължават да си карат по-старому - щом е върховист, значи не е от нашите и е лош, а тя е малко по-сложна работата... , ама е дълга и широка, та някой път... - пак Станислав писа, сори момчета, ама не съм се занимавал досега с беседа във Уики.--Станислав 08:53, 5 август 2006 (UTC)

Имаш информация за роднински връзки, която аз нямам:-)--Akeckarov 18:35, 1 август 2006 (UTC)

Никола Коев Николов - Мамин Колю му е племенник.--Мико Ставрев 19:21, 1 август 2006 (UTC)

Други

Почнах да допълвам и поправям някои неточности в статията, ама няма да смогна наведнъж.Пък и няма да се "оливам", все пак става дума за статия, а не за монография! Източник няма да пиша, защото ... аз съм източника(благодарение на целия огромен архив на войводата и на библиография от литература, периодика и регистрирани архивни единици, които вече не се побират на 10 страници А4. Така че, ако искате приемете я в този вид, ако не , здраве да е... - Поздрави, Станислав--Станислав 08:53, 5 август 2006 (UTC)

Че защо да не я приемаме? Допълненията са си много на място. Ако ти се занимава, може да направиш някакви раздели (както е например в статията Апостол войвода), за да бъде по-систематизирана информацията, но това съвсем не е задължително. Ти пиши, пък после ще се оправят тези неща. Поздрав, --Akeckarov 16:37, 2 август 2006 (UTC)

А бе, я кажи как да се включвам в "Беседа" пък макар и с ІР, че така малко тъпашко се набутвам от "Редактиране", по между вашия диалог, като репликиране звучат кръпките ми. За приемането на писаното от мен, отбелязах поради причината, че не цитирам източници, ама просто е невъзможно в случая. -- Станислав--Станислав 08:53, 5 август 2006 (UTC)

Ние можем само да приветстваме едно включване (и не само тук :-)). Основен принцип в У е "приеми добронамереността", т.е. приемаме, че това, което пишеш не е лъжа, освен ако на някого не му се стори лъжа. Иначе спокойно се включваш в беседата с две точки, което дава отстъп. Можеш и да се регистрираш :-). --Мико Ставрев 17:50, 2 август 2006 (UTC)

Последно кръщелното му име не е ли Атанас (Анастас), че е изтрито?--Мико Ставрев 20:13, 2 август 2006 (UTC)

Не го разбрах това за двете точки, ама пробвам, ако стане:-)

Хубаво приемате, че не е лъжа, ако някой иска - има беседа, нали, да поспорим. Горе,след второто ти включване съм писал за името по документи, с които работя(а те не са никак малко)По църковни документи, граждански(военни и административни)винаги и навсякъде Таню,лично той когато става дума за официални документи пак така, а навсякъде другаде Тане(предпочитал го е самия той)Участвал съм в раждането на "Атанас" - беше 92-93г, покойният сега хасковски краевед Борис Колев събираше материалите и във фоайето на музея и библиотеката в Х-во проведохме дълъг разговор, та там измъдрихме, че след като е празнувал на Атанасовден и че по Хасковско често съкращават разни имена на Тане (като напр.Станил - Тинко, Танко- дядо ми, един от източниците на Б.Колев). Той го написа в сборника от конференцията, оттам го взе Андрей Печилков, после Даниела и т.н. За съжаление Б.Колев подхождаше по "краеведчески" и се доверяваше на легендарните моменти. Печилков също, а Даниела никога не се беше занимавала с тази проблематика - просто някой от ДА - К-ли трябваше да се включи в сборника за Балканската с подобна тема, а тя обработвала фонда по това време и и харесало. След това аз се захванах и от две брошури, пет -шест спомена и няколко архивни единици(и чувство за родов дълг :-))та в момента съм затрупан с книжа толкова, че жена ми вече открива разни отклонения в мен(психоложка, кво да я правиш:-))

Май схванах - от плюсчето(добавяне на коментар):-)

Лично аз бих оставил началото на статията, под заглавието "Тане Николов", да започва с Таню и останалите две имена, и после вариантите. Все пак това е кръщелното му име(и погребалното). Не знам, както реши Мико.--Станислав 08:53, 5 август 2006 (UTC)

Ама Мико не ги решава тия неща:-). Статията трябва да започва с това име, което е в заглавието, ако смятате, че трябва да е Таню ще я преместим. Аз лично бих уважил повече собствения му избор (подпис), а не документите.--Мико Ставрев 09:00, 3 август 2006 (UTC)
О.К. Пуснах за Мамин Колю материал, ама като не съм работил с тия шаблони и всичко стана на куп.

Срещам името като Кръстец, Кръстен, Кърстен в различните му спомени е различно писано през няколко години. Не съм го издирвал конкретно - сигурно си прав.--Станислав 08:53, 5 август 2006 (UTC)

Кору или Куру

Мико, за Куру чешме не си прав! Погрешно го бях изписал първия път като Куру. Вярното е Кору. Едното е от сух, суха чешма, така е напр. "Куручешменското" училище в Цариград(там е учил и един известен "коручешменец" - Тодор(Божидар)Запрянов, после в Роберт колеж). Тук става дума за гора, горски извор (така е сегашното име), съответно кория, коручешме. И сега в центъра на селото, Азмака можеш с лопата да изкопаеш за три часа кладенец - на два метра водата извира и няма спиране. селото е било в огромна вековна гора, оттам е името. Правил съм дипломна работа за историята и песенния фолклор на селото, среща се писано името още от средата на ХVІв.--Станислав 09:02, 5 август 2006 (UTC)

Ааа добре. Аз си мислех, че е като Куручешме. Но го и проверих в "Речник на селищата и селищните имена в България", където също е Куру. Но сигурно си прав.--Мико Ставрев 09:04, 5 август 2006 (UTC)

С Апостол?

Мисля, че раздел "С Апостол войвода" при Тане е излишен. Те имат приключения от 1906 до смъртта на Слънчицето, както в Македония, така и в България, но пък същевременно и двамата се пъхат в толкова други събития, с най-различни хора, че е трудно да се ограничат в рамки. По-скоро раздел "БНМОРО",там е много активен и е по-малко известно, ама БНМРО-то си е за отделна тема? На Мамин Колю повече му е бил в сърце периода прекаран с Апостол, до смъртта си е разказвал на първо място за него, после за Коста Попето и чак после за другите - Алябака, чичо си, Гюпчето - така ги е градирал той. Плачел е само за Апостол. Според разказите му, само Апостол е имал сърце, видял го е да плаче заради убит другар и останал впечатлен до последният си ден - Апостол да плаче, чудо невиждано! "Мерата" дава друга, не дотам вярна представа за него, даже и физическа. Апостол е бил 50 кила човече.--Станислав 09:27, 5 август 2006 (UTC)

Оправяй де. Ти знаеш най-добре и имаш най-много информация. Нали затова бях написал опит за вътрешни подзаглавия :-). Статията се развива много добре. Пиши моля те отделните теми в беседата под отделни заглавия, за да не се получава хаос и другите, които евентуално искат да проследят нещо, да могат да го направият. --Мико Ставрев 09:32, 5 август 2006 (UTC)

Оправяй, ама като не знам как се разместват? напр. първия печат е от "македонския" период и трябва да е някъде около текста за "ревизор на четите в Западна Македония"(макар да има и такъв отделен печат). Другият печат е от времето на БТВТРО и трябва да падне в раздела за тракийската дейност от 20-те години. Вчера опитах да кача заглавната страница на устава на ВТРО, ама неуспешно. Мамин Колю поне успях предишния път да го лепна като препратка, сега се изложих. Видях, че си го оправил. Да сложа и първата страница, че там са най-важните моменти. Може да се прехвърлят на статията за Тане, понеже първия подпис в устава е негов. И не ми разправяй за лиценз - щом ги давам, значи са лицензирани:-), пиши там буквите. Ако някой трябва да се притеснява от разгласяне, това съм аз - сума ти години събирам архива и се готвя да го издам някой ден, щом давам подробности, значи, пиши ме за държач на авторските права :-)- архива на войводата е в мен, така че...--Станислав 09:48, 5 август 2006 (UTC)

Аз не мога да те пиша. Само ти. Иначе разместването е елементарно - натискаш редактиране, копиращ снимката - това цялото картинка:блялб.jpg заедно със скобките и го преместваш около текста, който е подходящ. Уставът вече е качен и може да се линкне към няколко страници просто натискаш бутона горе, на който има картинка и вместо пример слагаш името на файла. --Мико Ставрев 10:35, 5 август 2006 (UTC)

Ножот

Песен за битката на НОЖОТ

Темен облак се зададе

от кон исток и запад

то не беше темен облак

тук ми беше турски зган.

Сардисале планините

планините и селата

ми догледал караулот

караулот - стражата.

Я станете мили братя

оти сме сардисани

ми станая веч комити

слободно да отстапат

Първа пушка, що ми пукна,

между Ракле и Никодин,

втора пушка, що ми пукна,

там долу Попадия,

трета пушка, що ми пукна,

таму горе на Ножот.

Зададе се бой ужасен

между турци и комити

турци викат Алах, Алах

а комити ура, ура

напред млади момчина.

Турци викат, бре комити

предайте се веч вие

силата ви веч угасна

царот ке ви опрости.

Извикал ми войводата

на верната си дружина

Я сложете ножовете

палете ги бомбите.

Педесетина ми падная

неколцина, останая

не жалете мили братя

и ние по вас ке дойдеме.--Станислав 15:27, 8 декември 2006 (UTC)

Пробвах да я сложа, но в Уикиизточник иска още някаква регистрация, освен тази която имам.Песента в този си вариант е взета от книгата на Методи Димов - "Габеро". Актуална, покрай зорлем раздутата афера "Гоце":-) Има я във варианти в СБНУ-тата и разни други сборници. Има и авторски - Стефан Аврамов с цяла балада от 3-4 страници "Ножот-1907", Любомир Бобевски и той - както винаги, за всяко значимо събитие или войвода.--Станислав 10:42, 5 август 2006 (UTC)

Нещо се поразхвърляха? Като махна интервалите - става на куп?--Станислав 10:49, 5 август 2006 (UTC)

Как да я сложа другаде от "беседа"? Искам да е видна и да я ползвам за отделна статия за "Ножот". Има още 5-6 песни за това събитие и искам и тях да кача.--Станислав 10:19, 25 януари 2007 (UTC)

Готово вкарана е в Източник. Като напишеш Ножот, просто копирай.

Благодаря за бързата реакция! Ще набера и другите песни!--Станислав 10:40, 25 януари 2007 (UTC)

Текстът за Ножот вече си е за отделна статия - тука почва да тежи.--Мико Ставрев 14:27, 18 април 2007 (UTC)

Дзоле

Защо е махната снимката с Дзоле?--Мико Ставрев 15:56, 8 декември 2006 (UTC) Мико, не знам кой от брадатите от снимката си решил, че е Тане Николов, но мога да ти кажа със сигурност - Тане Николов не е на снимката! Гаранция! Не знам откъде ти е снимката и какво пише на нея, но каквото и да е, то аз се басирам, че не е Николов, а само Тане. Иде реч тука за леринския Тане Горничевски,отс. Горничево, Леринско, един от войводите в Леринско, води чета от 6 – 7 души. Убит с трима другари в края на юни 1907 г. при с. Чеган, Воденско.

той е на снимката с Дзоле, а не хасковлията Тане Николов ... Т.Николов е за кратко в Леринско, прави страхотен екшън в село Сетина (историята си е направо втора част на Тумбстаун, ама си нямаме Вал Килмър и кой беше там, не помня, да го направят на филм)и се налага да се прибере в София, след това влиза пак в Македония и е с основна задача да унищожи сръбската пропаганда в Прилепско - е, там е вече историята с Ножот ... Свали я тази снимка, няма смисъл да вкарваме в заблуда хората, не сме македонисти да подаряваме фотомонтажи на премиера си и да искаме после пари за това (случая с Нурджиева визирам). Точно от 6,7,8 и 10-та година Тане Николов го имам на 100 снимки и повярвай ми, никак не прилича на никой от тия юнаци от снимката ... Поздрави! Отдавна не бях влизал в Уики, пък и не съм добавял нищо ... Все се каня да кача нещо за ВТРО и да довърша тази за Тане, ама ... дано скоро ни затрупа сняг и тогава ще имам бол време ...--Станислав 13:45, 9 декември 2006 (UTC) Що стана това каре, така и не разбрах, карай ...--Станислав 13:47, 9 декември 2006 (UTC)

Добре, добре мир:-) - най-левият мислех, който си е кръстосал сабята с Дзоле. Довърши я - пиши екшън и т.н., ще стане добра. --Мико Ставрев 14:47, 9 декември 2006 (UTC)

Махни си лично снимката от статията за Т.Николов! Ама най-добре да я сложиш за начало на статия за някой от двамата - опасявам се,че и за двамата имам много малко инфо и не ще мога да помогна кой знае с какво ..--Станислав 15:16, 9 декември 2006 (UTC)

Сигурен ли си, че тоя е Тане Горничевски?--Мико Ставрев 14:48, 9 декември 2006 (UTC)
Точно! Вторият, по-кьосето е Дзоле, а щом казваш че другият е "Тане" то няма кой да е друг в този район, още повече, че е с войводска стойка на снимката ..., мога да го потърся за уточнения в моята библиография, но мисля, че е той - Тане Горничевски, същият за който пише Сониксен (макар и А.Сониксен да се е срещал по същото време и с Тане Николов). Не може да е Апостоловият брат Тано(Тане) Терзиев, защото той е убит през 1902 г. --Станислав 15:13, 9 декември 2006 (UTC)
Добре - пиша статия.--Мико Ставрев 17:21, 9 декември 2006 (UTC)

Уточнението за Танювците, Таневците и т.н. е полезно. Поздравления! В търсачките Тане Николов излиза заедно със сливенския Таньо Стоянов и може да се пообърка човек ...--Станислав 10:15, 11 декември 2006 (UTC)

Е, благодаря, наложи се да понапиша и другите трима Тане/ьовци, но нейсе (къде е Златко да отбележи:-)).--Мико Ставрев 10:23, 11 декември 2006 (UTC)
Не е слънце да огрее навсякъде, но на - печелиш потупване пред строя и шаблонче Ухилен съм, стига сме ползвали последното само за обиди: Вашата последна реплика е прочетена от:   Златко ± (беседа) 10:51, 25 януари 2007 (UTC)
Така де - трябва да има стимул.--Мико Ставрев 10:59, 25 януари 2007 (UTC)