Беседа:Трета българска държава

Съдържанието на страницата не се поддържа на други езици.
от Уикипедия, свободната енциклопедия

"Формално започва на 3 март 1878 г., когато, се подписва предварителния Санстефански мирен договор между Руската империя и Османската империя, който слага край на Руско-турската война. Според една от разпоредбите на мирния договор се създава българска държава..." Няма разпоредба, с която да се създава българска държава! Нека авторът докаже това си твърдение с препратка към източник и копие от "една от разпоредбите" в договора. Ако не успее - следва редакция! Xaoc777 (беседа) 09:40, 22 март 2019 (UTC)Xaoc777[отговор]

Специално за недочелите, ето цитат от текста на договора, достъпен в оригинал тук:

СТАТЬЯ VI Болгария образует самоуправляющееся, платящее дань, Княжество, с христианским правительством и земским войском.

Понеже знаем, че от чуждите езици единствено "ползвате английски", ето и превод по смисъл на simple Bulgarian, да ви е по-лесно да го разберете:

Член VI (римско шест) България се създава като самоуправляващо се Кяжество с християнско правителство и войска от местни жители, което плаща данък.

Преди неуките и недочелите да почнат да ни обясняват как "княжество" не е държава, ще ги насочим към историческата наука, която определя "княжество" като "монархическа държава, чийто държавен глава е княз" и дава редица примери за княжества-държави от древни времена и до днес. — Предният неподписан коментар е направен от анонимен потребител с адрес 140.181.10.78 (беседа) 06:11, 8 март 2021 (UTC) (проверка)[отговор]