Беседа:Хайдут Велко

Съдържанието на страницата не се поддържа на други езици.
от Уикипедия, свободната енциклопедия

Какви "сръбски власти", какви пет лева. Има тонове изписана литература за какво иде реч ! Разногласия има и то - щото сърбите още от времето на Белградския пашалък са заграбили бая български територии, комай половината пашалък! Източници бол - който търси намира! Angel ivanov angelov 17:08, 8 януари 2009 (UTC)[отговор]

Жорж Кастелан и "История на Балканите 14-20 век" и откъслечното споменаване на Хайдут Велко[редактиране на кода]

По мое мнение книгата на Кастелан няма кой знае каква историческа стойност за българите. Трудно може да бъде разсеяно съмнението в клиентелизъм, книгата в голямата си част е хронология на османлийските династии. Не знам откъде се появи в България терминът "османско присъствие" - на някои места Кастелан яростно отрича турското робство и като факт, и като термин, без никакви аргументи, също заменяйки го с новоизмисленото "османско присъствие", "управление", "господство". Кланетата и геноцидът спрямо българското население удобно са изопачени и премълчани! На отделни места се среща "самозапалили", "самовзривили"!...

Читател 22:43, 24 април 2021

За Nk, който не счита, че Хайдут Велко е българин[редактиране на кода]

Nk, статията е създадена 2007 година. Видно е, че на няколко пъти си редактирал оттогава насам, както и много други. Защо 12-13 години след създавеното й се присети да изтриеш български от български войвода и да търсиш под вола теле с нелепите си искания българските историци да търсят специално за теб доказателства за "самоопределянето" на Хайдут Велко? 12 години в статията стои авторовото български войвода, прието, утвърдено и неоспорено, защо реши точно сега да изпляскаш тая глупост? Какво самоопределение очакваш от Хайдут Велко? Не е писал автобиографии, нито писъмца, нито е участвал в преброявания, бил се е срещу турските поробители!

В сръбската версия на Уикипедия за Хайдут Велко е записано, че е сърбин, по едно внезапно хрумване, без редакторът да приложи каквито и да са източници, убеди се сам https://sr.wikipedia.org/w/index.php?title=%D0%A5%D0%B0%D1%98%D0%B4%D1%83%D0%BA_%D0%92%D0%B5%D1%99%D0%BA%D0%BE&type=revision&diff=3729544&oldid=3564064. Подменя Хајдук Вељко Петровић, најпопуларнији јунак с Хајдук Вељко Петровић је био српски хајдук и јунак. Тук обаче ти се сервират наготово сериозни източници, искаше ги - получи ги, а продължаваш да се държиш като магаре на мост. Да не би третополовите да проправят път и на половото самоопределяне /джендър/, пак след десет години някой да изтрие и хайдут, щото, ти да видиш, Велко не се бил самоопределил като мъж, значи е полово неутрален? Защо не се пробва да поредактираш и сръбската ВикипедиJA, толкова години статията им си седи непипната от теб https://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%A5%D0%B0%D1%98%D0%B4%D1%83%D0%BA_%D0%92%D0%B5%D1%99%D0%BA%D0%BE? — Предният неподписан коментар е направен от Братство Хайдути (приноси • беседа)

Патосът тук е излишен - У:НГТ изисква да се опишат различните гледни точки, когато има такива.
  • Искания за доказателства за самоопределяне никъде не съм правил.
  • Интересът ми към сръбската Уикипедия е нулев - нито съм чел, нито съм редактирал статията там. Ако някой има желание и възможност, може да я оправи.
  • Добавените от вас източници казват точно това, което е написано - според българската историография е българин.
  • Това с пола не знам откъде дойде и какво общо има със случая.
--Спас Колев (беседа) 08:18, 19 август 2020 (UTC)[отговор]


Нъкъ или Спасчо, дано ти или някой друг да не целите с предизвикването на флейм около произхода на българските исторически личности и будещи недоумения корекции в текста, повод да ограничите правата за редактиране на статиите за тях от обикновени потребители, пускане на ботове, които да връщат нацвъканите недоразумения, или да банвате все още малко останалите, искрено милеещи за България правдиви българи. Остави го ти патоса, ама не друг, а ти си изтрил и на двете места български от български хайдутин с основанието ти неутрализация за произхода, искане на източници и си добавила Няма преки сведения за етническото самоопределяне на Велко Петрович .... https://bg.wikipedia.org/w/index.php?title=%D0%A5%D0%B0%D0%B9%D0%B4%D1%83%D1%82_%D0%92%D0%B5%D0%BB%D0%BA%D0%BE&type=revision&diff=9724027&oldid=9681188 по повод твоето Искания за доказателства за самоопределяне никъде не съм правил! И затова те моля, ако не наранява душевността ти, да ми отговориш, без отново да избягваш конкретиката:

  • Колко сериозна трябва да е била причината, за да зачеркнеш факта, че Хайдут Велко е българин? Не казвам, че е финансова или сърбин - сериозен приятел, но създаваш нечистоплътен прецедент ангажирани от ПО-та или НПО-та колежки да последват примера ти, оспорвайки произхода и на други бележити българи. Е, дано да няма такива, които да се присъединят към който и да е съмняващ се, че някои администратори в Уикипедия навярно приемат пари срещу услуги, опорочавайки труда на доброволците.
  • Защо 12 години не си премахнал "български", 12 години си бил съгласен с твърдението на автора на статията, а реши точно сега да го изтриеш? Запознат си със съдържанието - правил си някакви дребни редакцийки.
  • Смело твърдиш, че си запознат със сръбската историография /збориш ли малце по сръПски, друже или другарице - аз не те питам като какъв или каква се самоопределяш и дали се самоопределяш/, а казваш, че никога не си чел сръбската версия на Хайдут Велко и си нямал интерес да я редактираш, въпреки че там пише, че Хайдут Велко е сърбин и то без посочени извори. Ти, претендиращият за "неутрализация на произхода" на Хайдут Велко, поради що не искаш да изтриеш "српски хајдук" от там? Кое те кара да не проявяваш интерес към изтриването, минута ще ти отнеме, в Уикипедия на недоказаното "сръбски хайдутин" /защо интересът ти е "нулев"?/, а си силно заинтересуван да изтриеш "български хайдутин"? Със сигурност няма да го направиш, предполагам каква може да е причината, но все пак ще те почакаме всички тук.

И хайде поне да върнем частично старата 12-годишна редакция заедно с "българин хайдутин", и да махнем тази твоя смешна добавка "Няма преки сведения за етническото самоопределяне на Велко Петрович ...." Надявам се, не е проблем за теб, защото 12 години си бил съгласен с това и не си трил "български хайдутин", нали така? Хайдути 12:43, 20 август 2020 (UTC)

Моля, придържайте се към фактите и източниците за тях - личността ми е незначителна и не си струва обсъждането. Ако имате чужди източници, определящи го като българин, винаги са добре дошли. --Спас Колев (беседа) 08:50, 24 август 2020 (UTC)[отговор]

Причини за връщане версията на статията от 16 август 2020‎[редактиране на кода]

Отново ще се опитам да върна статията с последната моя редакция поради следните причини, които мисля за напълно достатъчни:

1. Липсват източници и Nk не е посочил такива в добавката си от края на 2019, че според сръбската историография Велко Петрович е сърбин в "Няма преки сведения за етническото самоопределяне на Велко Петрович, като според сърбската историография той е сърбин, а според българската - българин" - първа причина за премахване на този абзац.

2. Има достоверни исторически източници в Бележки, че Хайдут Велко е българин - първа причина да бъде премахнато индиректното изискване за етническо самоопределение на Nk, както и втора причина за изтриване добавката на Nk "Няма преки сведения за етническото самоопределяне на Велко Петрович, като според сърбската историография той е сърбин, а според българската - българин", и причина да бъде върнато "български хайдутин".

3. Не само според българската историография войводата Велко Петров има български произход, но и според изследванията на учения - историк проф. Жорж Кастелан, проучил, че майката на хайдутина е българка - трета причина за премахване на добавката на Nk "Няма преки сведения за етническото самоопределяне на Велко Петрович, като според сърбската историография той е сърбин, а според българската - българин" и втора причина да бъде върнато "български хайдутин".

4. 12 години е достатъчно показателен срок, в който никой не е оспорил българския произход на Хайдут Велко и не е изтрил обществено утвърденото "български хайдутин", включително и Nk

5. Международните източници, също и сръбски, за войводата Велко Петров обикновено цитират биографията му, подробно описана от сочения за близък боен другар на Хайдут Велко, сръбския историк и езиковед Вук Караджич, считан за българофоб и краен сръбски националист, издание от 1826 г., 13 г. след смъртта на поборника. Умишлено или не, там не са предоставени данни за националната принадлежност на Хайдут Велко, нито за неговите роднини, камо ли за това, че бил сърбин. Изворът, книгата на Караджич, е тук https://books.google.com.ph/books?id=HwxfAAAAcAAJ&pg=PA70 Това - като четвърта причина да бъде премахната добавката на Nk "Няма преки сведения за етническото самоопределяне на Велко Петрович, като според сърбската историография той е сърбин, а според българската - българин".

6. Предоставям пореден факт за българската народност на Хайдут Велко - стара сръбска народна песен за него, която е цитирана в https://nova.bg/news/view/2018/03/03/208754/%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8-%D0%BE%D1%81%D0%B2%D0%BE%D0%B1%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8-%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D1%8A%D1%80%D0%B1%D0%B8%D1%8F-%D0%B8-%D0%B3%D1%8A%D1%80%D1%86%D0%B8%D1%8F-%D0%B2%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BE --Братство Хайдути (беседа) 11:58, 24 август 2020 (UTC)[отговор]