Беседа:Число/Архив1

Съдържанието на страницата не се поддържа на други езици.
от Уикипедия, свободната енциклопедия
Архив Това е архив на стари беседи.
Моля, не редактирайте съдържанието на страницата!
Ако желаете да започнете нова дискусия или да подновите стара, моля, направете го на текущата беседа.

Какво е число

Какво мислите по въпроса за „количеството“ и „стойността“? Аз лично не съм съгласен с направената корекция и, за да не бъде моята дума срещу думата на ИнжИнера, предлагам повече хора да дадат мнението си преди евентуално да редактирам статията. Ще ви кажа защо не съм съгласен: числата не служат само за боравене с количества, но и за определяне на ред (както между другото е написано в самата статия). В този смисъл номерата (били те телефонни или ISBN) са числа, но в никакъв случай не можем да кажем, че са количество. Например ако в една таблица от база данни имаме колона номер първичен ключ, от тип uint (unsigned integer, т.е. ℕ), чиято стойност за всеки нов запис е по-голяма с 1 от стойността за същата колона на предния въведен запис, можем да имаме последен запис с номер 7821, но не е задължително да имаме запис с номер 5 (примерно сме го изтрили). В този случай 7821 представлява просто един уникален номер (число), чрез който да различаваме съответния запис. Друг още по-очевиден пример са сумите. Например в k и i не са ли числа? - Нищо, че k обозначава количество (брой), а i - ред... --Павел 21:16, 23 ноември 2006 (UTC)

Лека поименна забележка: Версията е на Borislav. Видя ми се по-добра, но ще се замисля пак. --ИнжИнера 21:24, 23 ноември 2006 (UTC) Стабилен Stable
И бележка по същество: Много мразя педераския номер някой да оборва несъществуващи мои твърдения, с което ме кара да се оправдавам. Няма да се оправдавам, а ще те отбраздя директно! Именно в моята версия] пише, че не всяка поредица от цифри е число. Видно е по-горе, че ти не го осъзнаваш, а си седнал да пишеш по математика.
Моля които взимат отношение да се ориентират във версиите, защото обяснението на Павел съдържа силни неточности.--ИнжИнера 21:34, 23 ноември 2006 (UTC) Стабилен Stable
А моят коментар по-горе опровергава това ти твърдение. Покажи ми достоверен математически източник, където е написано обратното и моля, без обиди, и груб език. Това е против правилото за добър тон в Уикипедия. Аз се държа възпитано и очаквам същото отношение отсреща. --Павел 21:43, 23 ноември 2006 (UTC)
Допълнение: номерът е частен случай на число (ℕ), а това, което изразява количество на български се нарича брой и пак е число. POST SCRIPTVM: Моля да не ми триеш коментарите!--Павел 21:51, 23 ноември 2006 (UTC)
Моля без празни приказки!
  1. Кое е „това“, кое му е обратното;
  2. с кое го опровергаваш „това“;
  3. за кое ти трябва източник;
Езика ще се вгрубява повече, ако не пишеш ясно и без преиначаване. Нямам желание да си губя времето с теб. Ако трябва, изтрезней и пиши, когато ще си способен да пишеш смислено. Благодаря. --ИнжИнера 22:10, 23 ноември 2006 (UTC) Стабилен Stable
В този случай номерът не е нито номер, нито число. Със същия кеф бихме могли да го обозначим с думички, например, селено, червено, сухо, мокро, и т.н. Това е идентификатор, не число, не номер. Не отговаря на всичките условия едно число да е число. Проверет си го сами, па ме опровергайте, ако можете. --
Мисля, че изказът ми е достатъчно ясен.:
  • „това“ е твърдението ти, че например ISBN кодът и телефонните номера не са числа - напротив, числа са и принадлежат на множеството на естествените числа ℕ. Именно поради това в една база данни можем да дефинираме уникални идентификатори за записите в дадена таблица като цели числа. Правилно, че идентификаторът може да е число, а може и да не е - в случая обаче е.
  • Опровергавам го със сумите в първия ми коментар в тази беседа. В частност i в примера със сумите е индекс, което означава, че има значение на ред, а не на количество и все пак е число.
  • Намери ми източник, доказващ, че греша.--Павел 22:30, 23 ноември 2006 (UTC)
en:ISBN: „The International Standard Book Number, or ISBN (sometimes pronounced [ˈɪzbən]), is a unique[1] en:identifier for books.“ ISBN е ИНДЕНТИФИКАТОР!!!! Индентификатора е поредица от знаци. В частност, може и само от цифри.
Телефонните номера не са числа, те също са вид индентификатор, поредица от цифри. Не се събират, изваждат, умножават или делят.
Примера с означенията не желая да го гледам - стигат ми предните два за оценка какво може да се очаква от тебе.
Сам си си виновен, че публично демонстрира нивото си на знания. След тази ти демонстрация всякакви епитети от моя страна са излишни. --ИнжИнера 23:00, 23 ноември 2006 (UTC) Стабилен Stable
Самият идентификатор в случая може да е (произволно избрано или избрано, чрез някаква зависимост) естествено число - това число можеш да го събираш и изваждаш с каквото си поискаш и пак ще получиш някакво естествено число, което просто ще бъде без особен смисъл. Не си ли съгласен, че числата изразяват стойност (това е написано и в моята версия на статията), която може да бъде количество (две ягоди) или ред (втори стълб),а вече какъв смисъл се влага в тази стойност е отделен въпрос? Иначе не съм казал, че с цифри се пишат само числа: heuwir8934dasc32 например не е число. За ISBN-а имаш право. Просто се увлякох от индексирането. Иначе за индексирането продължавам да твърдя, че съм прав --Павел 23:28, 23 ноември 2006 (UTC)

Понеже от намеци не разбираш, ще ти го кажа в прав текст:
ти не правиш елементарната разлика между поредица от цифри и число, или както казват компютърджиите, между стрингова и числена променлива. Поради което те оценявам като некомпетентен и връщам статията в предишно състояние, тоест - към точен превод он ЕН или РУ (може и карашик). --ИнжИнера 10:23, 24 ноември 2006 (UTC) Стабилен Stable


Включвам се твърде късно, но съм принуден да потвърдя правилността на позицията на ИнжИнера! Число е понятие или абстракция, не е обект и няма конструктор или деструктор! Има основно значение като количество и впоследствие възникналото като разположение в подредба. Стойността не е част от числото, а е реалното измерение на описваните количество или поредност. -- Златко ± (беседа) 10:38, 24 ноември 2006 (UTC)