Блакпул (община)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Блакпул.

Блакпул
— община —
Страна Великобритания
Съставна страна Англия
РегионСеверозападна Англия
Церем. графствоЛанкашър
Адм. графствоЛанкашър
Площ34,9 km²[1]
Население141 036 души[1] (21 март 2021 г.)
4041 души/km²
Основаване1851 г.
Официален сайтwww.blackpool.gov.uk
Блакпул в Общомедия

Община Блакпул е район на местното управление със статут на унитарен орган в церемониалния окръг Ланкашър, Англия. Районът обхваща големия морски град Блакпул и включва забележителни предградия като Саут Шор, Норт Шор и голямото село Биспам. Градът граничи на север и североизток с община Уайр (включително Флийтууд, Кливлис, Торнтън и Поултън-ле-Филд), а на юг и югоизток – с община Файлд (включително Лидъм Сейнт Аннс), и двата не са метрополитни райони в Ланкашир. Западната граница е ограничена от залива Моркамб и брега. Околните райони са част от градската зона на Блакпул, която обхваща цялата територия на единна власт.

История[редактиране | редактиране на кода]

окръг Квартал/област
име Тип Тип От До Бележки
Ланкашър церемониално графство единна власт 1998 г.

На 1 април 1974 г., съгласно Закона за местното самоуправление от 1972 г., районът на окръга е преустроен като извънградски район със същите граници като района на окръга. До 1998 г. Блакпул се администрира като част от Съвета на окръг Ланкашир, който се намира в Престън. След създаването на унитарни власти от правителството Блакпул и Блакбърн успяват да получат собственото си право да управляват независимо от окръжния съвет. Блакпул придобива статут на единна власт, както и Блакбърн, и е преименуван на Блакбърн с Дауин. Към 2021 г. това са единствените две унитарни власти в Ланкашир, въпреки че остават част от Ланкашир за церемониални цели.

Правителството[редактиране | редактиране на кода]

Кварталът „Блакпул“ се администрира от Съвета на Блакпул.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б Blackpool (Unitary District, Blackpool, United Kingdom) - Population Statistics, Charts, Map and Location // Архивиран от оригинала на 1 юли 2023 г. Посетен на 1 юли 2023 г.