Бонапартизъм

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Бонапартизмът е политическо роялистко движение прераснало в политическа партия във Франция, която защитава правата на семейство Бонапарт върху френския (императорски) престол след установяването на Третата френска република.

След смъртта на Наполеон III се ръководи от Йожен Руйер, на който му е лепнат прякора "вицеимператорът". Бонапартистите формират силна политическа партия. Нещастната смърт на принц Луи Наполеон, убит от зулусите на 1 юни 1879 година, нанася тежък удар върху бонапартизма.

Клерикалната бонапартистка фракция, водена от Касаняк, отказва да признае правата върху престола на княз Жером, признавайки правата на големия му син Виктор, с което внася раздор в редиците на бонапартистите.

На 15 януари 1883 година принц Жером излиза с манифест към френския народ, за да напомни за роялисткия му дълг към отечеството, но е хвърлен в затвора от властта на републиканците. На изборите през 1885 г. бонапартистите печелят 80 места в Френския парламент и властите подплашени от техния изборен успех на следващата година (23 юни 1886) прогонват от страната двамата претенденти за френския престол, изпращайки ги в изгнание. След смъртта на принц Луи Наполеон в Рим на 17 март 1891 г. начело на бонапартистите остава единствения законен претендент за престола - неговия син Виктор.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Бонапартизм“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите.