Валутен курс

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Валутен курс или също понякога неформално като обменен курс (обменен курс от английското: exchange rate или стойност на обмяна, размяна, на английски също и като foreign-exchange rate (стойност на обмяна за чуждестранна валута), или съкратено forex rate, FX rate) между 2 валути определя колко е стойността на дадена валута по отношение на друга, тоест стойността на чуждестранна национална парична единица към местната национална парична единица.

Международният валутен пазар е сред най-големите пазари в света. Към април 2010 г. той е оценяван на 3,98 трилиона щатски долара на обмяна всеки ден според Банката за международни разплащания[1].

Видове валутни курсове[редактиране | редактиране на кода]

Номинален валутен курс[редактиране | редактиране на кода]

Номиналният валутен курс е цената на една валута, изразена в единици от друга валута, без каквато и да е връзка с нейната покупателна възможност за стоки и услуги. Валутният курс може да бъде представен в пряко или косвено изражение:

  • пряко изражение – местни пари за единица чужда валута, например в случая на България BGN за един USD. Повишаването на курса показва, че националната валута поевтинява и обратното.
  • косвено изражение – чужда валута за единица местни пари, за България USD за един BGN (в повечето случаи се публикува именно по този начин). При този начин на изразяване повишаването на курса показва, че националната валута поскъпва.

Реален валутен курс[редактиране | редактиране на кода]

Реалният валутен курс (РВК) е номиналният валутен курс между две страни, коригиран с относителните цени между тях.Той е свързан с покупателната сила на паричните единици и изразява реалното обезценяване или поскъпване на една валута, породено от:

  1. настъпилите промени в равнището на цените в страната и чужбина, както и
  2. под влияние на измененията в номиналния валутен курс.

Връзки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Банката за международни разплащания.
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Exchange rate“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите.