Градска библиотека „Паисий Хилендарски“ (Асеновград)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Градска библиотека „Паисий Хилендарски“
Градска библиотека „Паисий Хилендарски“
Градска библиотека „Паисий Хилендарски“
Информация
Типобществена градска библиотека
МестоположениеАсеновград,
„Цар Иван Асен II“ 24
Друга информация
Уебсайтhttp://www.libasenovgrad.com
42.0072° с. ш. 24.8766° и. д.
Местоположение в Асеновград

Градската библиотека „Паисий Хилендарски“ в Асеновград е най-голямата общодостъпна библиотека на територията на община Асеновград.

Мисията на библиотеката е да бъде посредник между информацията и потребителите. Основната ѝ функция е да събира, организира и предоставя за ползване библиотечно-библиографска информация, както и да извършва културна, образователна и социална дейност.

Сграда[редактиране | редактиране на кода]

От 1982 г. библиотеката функционира в специално построена за целта сграда в центъра на Асеновград. Идейният проект за строежа е изготвен от арх. Рачо Стоянов, а вътрешният облик е дело на арх. Браникова. Сградата е забележителна със своята архитектура, въздействащи пропорции и великолепен ансамбъл. Във фоайето на библиотеката се намира пано от мрамор и мозайка, изобразяващо фигурата на Паисий Хилендарски – дело на асеновградския художник проф. Иван Кирков.

Фондове[редактиране | редактиране на кода]

Библиотечните колекции включват книги на български и чужди езици, периодични издания, ноти, албуми, аудио- и видеокасети, CD, DVD и други нетрадиционни носители на информация. Общият фонд включва над 116 000 т. библиотечни документи.

Структура[редактиране | редактиране на кода]

Градска библиотека „Паисий Хилендарски“ разполага с Детски отдел, Отдел „Възрастни“, Читалня, Отдел „Изкуство“, Библиотечно-информационен център, Отдел „Комплектуване, обработка и каталогизация“ , Дигитален центът , Teen-zone.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]