Да, господин министър

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Да, господин министър
Да, господин премиер
Yes Minister
Yes, Prime Minister
ЖанрПолитическа сатира
Създател(и)Антъни Джей
Джонатан Лин
АктьориПол Едингтън
Найджъл Хоторн
Дерек Фолдс
Страна Великобритания
Езиканглийски
Сезони3
Епизоди21
Продукция
Продуцент(и)Стюарт Алън
Сидни Лотърби
Питър Уитмор
Времетраене30 минути
Разпространение
ТВ каналБи Би Си Ту
Излъчване25 февруари 1980 г.[1] – 28 януари 1988 г.[2]
Хронология
„Да, господин премиер“ (1986-1988)
Външни препратки
Страница в IMDb

„Да, господин министър“ (на английски: Yes Minister) и продължението „Да, господин премиер“ (на английски: Yes Prime Minister) е британски сериал (политическа сатира и ситуационна комедия), създаден от Антъни Джей и Джонатан Лин. Разделен е в три сезона от седем епизода, бяха излъчени по Би Би Си Ту през 1980 г. до 1984 г. Продължението „Да, господин премиер“ е по два сезона от 17 епизода, излъчвани през 1986 г. до 1988 г., в тях включва радио версия и постановка.

През 1984 г., почти две години след излъчването на последния епизод, ВВС излъчва едночасов коледен епизод от сериала. В този епизод Сър Хъмфри изкачва йерархичната стълбица на държавната администрация и става министър в Кабинета.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Историята се върти около три главни действащи лица: Джеймс /Джим/ Хакър, депутат в Парламента, Сър Хъмфри Апълби и Бърнард Уули.

Разказът започва с изборната победа на политическата партия на Джим Хакър и сформирането на ново правителство от партията-победител. Джим Хакър е назначен за Министър на Държавната администрация. Той ще трябва да се сработи със Сър Хъмфри Апълби, постоянен заместник-министър в Министерството. Двамата, естествено, имат твърде различни интереси: Джим Хакър се стреми да запази своя добър имидж /с който печели гласове/ и да провежда политиката на правителството /както очаква от него Министър-председателят/. Сър Хъмфри се стреми да затвърди, а евентуално и да разгърне, позицията на това министерство по отношение на персонала и бюджета. В редица случаи тези интереси се сблъскват. В някои случаи, обаче, интересите им съвпадат и те заработват заедно.

Бърнард Уули стои някъде по средата между другите двама. Бърнард Уули е Шеф на кабинета на Джим Хакър. В повечето случаи той разбира и подкрепя идеите на Джим Хакър. От друга страна той е държавен служител и е лоялен към Държавната администрация и към Сър Хъмфри Апълби.

Джим Хакър започва битка за партийно лидерство и в крайна сметка постига онова, за което винаги е мечтал – поста Министър-председател на Великобритания.

Главен състав[редактиране | редактиране на кода]

  • Пол Едингтън – Джим Хакър
  • Найджъл Хоторн – Хъмфри Апълби
  • Дерек Фолдс – Бърнард Ул

„Да, господин министър“ и „Да, господин премиер“ В България[редактиране | редактиране на кода]

В България целият сериал е излъчен за първи път по Нова телевизия на 12 март 2004 г., по заглавието „Министър, Тъй вярно!“, както и продължението му „Да, г-н Премиер“.[3] Дублажът е на Арс Диджитал Студио, чийто име не се споменава. В него участват Ани Василева, Христо Чешмеджиев и Тодор Николов.

На 27 септември 2011 г. започва по TV7, тъй като дублажът е сменен. Екипът се състои от:

Озвучаващи артисти Елена Русалиева
Веселин Ранков
Любомир Младенов
Мариан Бачев
Иван Танев
Преводачи Даня Доганова
Златна Костова
Тонрежисьори Елена Трайкова
Венислава Аргова
Режисьор на дублажа Красимир Куцупаров

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Lewisohn, Mark. Yes Minister // BBC Comedy Guide. Архивиран от оригинала на 21 August 2007. Посетен на 18 August 2007.
  2. Lewisohn, Mark. Yes, Prime Minister // BBC Comedy Guide. Архивиран от оригинала на 2007-03-17. Посетен на 18 August 2007.
  3. web.archive.org, архив на оригинала от 27 април 2004, https://web.archive.org/web/20040427022049/http://www.ntv.bg/series/show_series.php?id=10, посетен на 27 април 2004 

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]