Джинджифил

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Джинджифил
Gingembre.jpg
Класификация
царство: Plantae Растения
отдел: Magnoliophyta Покритосеменни
клас: Liliopsida Едносемеделни
разред: Zingiberales
семейство: Zingiberaceae Джинджифилови
род: Zingiber
вид: Z. officinale Джинджифил
Научно наименование
Уикивидове Zingiber officinale
Roscoe 1807[1]

Джинджифилът (Zingiber officinale, на турски: zencefil - Зенджефил), наричан още исиот или имбир, е растение, чиито корени се използват в Китай и Индия от древността. В Европа се разпространява през 13 век благодарение на Марко Поло. Първоначално се използвал предимно в медицината. Завидна е славата му на афродизиак. Пресният джинджифил има остър парлив вкус с аромат на лимон. В изсушен и стрит на прах вид се използва в кулинарията като подправка. Резенчета пресен джинджифил се използват за направа на чай и като добавка в супи и сосове. В източната кухня се приготвя по всички познати технологии на печене, варене, пържене, много разпространен е в сладкарството под формата на сладка и бонбони. Участва във всяко къри. В Англия и САЩ от джинджифилов екстракт се приготвя бира, в Германия са известни джинджифиловите курабийки и сладкиши, а в Китай го захаросват. В миналото е имало цели улици, наречени „джинджър-стрийт“, на които са се предлагали продукти с джинджифил.

Джинджифилът е културно растение и не вирее в диво състояние. Родината му е някъде в Източна Азия, от Индия до Китай или Югоизточна Азия. Най-ранните документи за него са китайски. Конфуций (557-479 г. пр.н.е.) го споменава в своите „Аналекти“ и е известен с това, че не е сядал на масата без него. Според по-късни документи джинджифилът е внасян в Китай от Югоизточна Азия. Чрез арабите джинджифилът достига Древна Гърция и Римската империя. Също те го занасят и в Източна Африка около 13 век, а през 16 век португалците го занасят в Западна Африка. По същото време испанците занасят джинджифила в Америка и през 1547 г. Ямайка вече изнася 1100 тона джинджифил за Испания. Понастоящем най-много джинджифил произвежда Индия, следвана от Китай, западна Африка, Ямайка, Тайланд и Австралия.

Химичен състав на Джинджифила

В 100 гр. джинджифилов прах се съдържат:

 • Енергия: 336 ккал.;
 • Въглехидрати: 71.62 гр.;
 • Захари: 3.39 гр.;
 • Диетични фибри: 14.1 гр.;
 • Мазнина: 4.24 гр.;
 • Протеин: 8.98 гр.;

Витамини: Тиамин В1 - 0.046 мг, Рибофлавин В2 - 0.17 мг, Ниацин В3 - 9.62 мг, Пантотенова киселина В5 - 0.477 мг, Пиридоксин В6 - 0.626 мг, Фолиева киселина В9 - 13 мкг, Аскорбинова киселина Витамин С - 0.7 мг.

Минерали: Калций 114 мг, Магнезий 214 мг, Желязо 19.8 мг, Манган 33.3 мг, Фосфор 168 мг, Калий 1320 мг, Натрий 27 мг, Цинк 3.64 мг.

В 100 гр. корен Джинджифил се съдържат:

 • Енергия: 80 ккал.;
 • Въглехидрати: 17.77 гр.;
 • Захар: 1.7 гр.;
 • Диетични фибри: 2 гр.;
 • Мазнина: 0.75 гр.;
 • Протеин: 1.82 гр.;

Витамини: Тиамин В1 - 0.025 мг, Рибофлавин В2 - 0.034 мг, Ниацин В3 - 0.75 мг, Пантотенова киселина В5 - 0.203 мг, Пиридоксин В6 - 0.16 мг, Фолиева киселина В9 - 11 мкг, Аскорбинова киселина Витамин С - 5 мг.

Минерали: Калций 16 мг, Магнезий 43 мг, Желязо 0.6 мг, Манган 0.229 мг, Фосфор 34 мг, Калий 415 мг, Натрий 13 мг, Цинк 0.34 мг.

Употреба на Джинджифил

Джинджифилът е с високо съдържание на калий, необходим за сърдечната функция, както и с високо съдържание на манган и минерали, които изграждат устойчивост към болести. Той предпазва лигавицата на сърцето и кръвоносната система, намалява високото кръвно налягане, а също така намалява и нивата на вредния холестерол в организма на човека.

Джинджифилът, независимо дали е в ястия или във вид на чай, действа стабилизиращо и укрепващо и на имунната система.  Джинджифиловият чай ускорява процесите на метаболизма благодарение на етеричните масла, на които е много богат.  Той се използва и когато трябва да се преодолеят пристъпи на гадене, както и при борба със стомашни разстройства. Джинджифиловият чай е полезен при болки в гърлото, както и при менструални болки.  Полезен е при бронхит, пневмония и дори при бронхиална астма. Той е идеално средство срещу настинка с хрема.

Джинджифилът е естествен антиоксидант, антисептик и има силни анти-туморни ефекти върху клетките.  Той се препоръчва след травми и заболявания, тъй като спомага за преодоляването на болката и на възпалението и има силна възстановителна функция.  Тази ароматна подправка влияе положително върху мъжкото здраве и редовната му употреба повишава потентността.

Източници[редактиране | edit source]

 1. Zingiber officinale information from NPGS/GRIN. // ars-grin.gov. Посетен на 3 March 2008.