Джо Кийомия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Джо Кийомия
Роден
Починал

ЕтносНавахо[1]
НаградиПурпурно сърце
Ядреният взрив над Нагасаки

Джо Лий Кийомия (на английски: Joe Lee Kieyoomia; 21 ноември 1919 г., Фармингтън – 17 февруари 1997 г. , пак там) е американски войник, сержант участвал във Втората световна война и бил пленен от японците. Той оцелява при похода на смъртта на Батаан (американска военна база във Филипините) и атомната бомбардировка на Нагасаки:[2] в плен японците го измъчват брутално, опитвайки се да открият кода на навахо (използван за шифровка от САЩ по време на ВСВ) само дебелите стени на затвора, в който е затворен, го спасяват от смъртта в Нагасаки.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Джо Кийомия е индианец от племето навахо по произход, но има и японски корени. Кийомия е призован в армията на САЩ преди Съединените щати да влязат във Втората световна война. Служи в 200-ти крайбрежен артилерийски полк в Ню Мексико. През 1942 г. участва в битката за Филипините, в която американските войски са разбити и попада в плен. Джо, заедно с 60 000 филипинци и 15 000 американци, е заловен от японците.

В продължение на 43 месеца Джо е в затвора, където японците се отнасят с него особено жестоко: първо, той е отчасти японец по произход, поради което японците го смятат за предател; второ, той е навахо и следователно би могъл да знае ключа към разгадаването на кода, използван от радиокодерите в Съединените щати. Но Джо не разбираше същността на предаваните съобщения, защото не знаеше за съществуването на такъв код.[2]Въпреки че превежда отделни думи на японски, той не може да обясни в какъв контекст може да се използва всяка дума. Японците решили, че Кийомия крие истината и започнали да го измъчват: много често го събличали гол и го карали да стои в снега, докато не проговори. След завръщането на затворника в килията японските надзиратели започнали да бутат Джо, който паднал и не успял да стане поради измръзване на краката. Заради мъченията кожата на петите му се изтрива, след като Кийомия почти губи десния си крак. Понякога е плавал на така наречените „адски кораби“, където са превозвани американски военнопленници.

На 9 август 1945 г. върху Нагасаки е хвърлена атомна бомба: въпреки факта, че се намира в долина, градът е напълно разрушен от ударната вълна и около 50 хиляди души загиват. Кийомия оцелява само благодарение на дебелите стени на затвора, които издържат.[3] В продължение на три дни никой не може да го намери: накрая, в атмосфера на всеобщ хаос, японски офицер намира заловения американски войник и го освобождава.[4]

Джо Кийомия е забележителен с това, че не само е оцелял в марша на смъртта на Батаан и свързаните с него интерниране и изтезания в концентрационен лагер, но също така е хибакуша (оцелял след взрив на атомна бомба).

За службата си Джо Кийомия е награден с 12 медала, включително медала „Пурпурно сърце“.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. www.wearethemighty.com
  2. а б Thepeoplespaths.net. How Effective Was Navajo Code? Посетен на 31 март 2022
  3. Youtube.com. Joe Lee Kieyoomia. Посетен на 31 март 2022
  4. Deseret.com. Neither navajo captive nor sode was broken. Посетен на 31 март 2022

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Кхиэйомиа, Джо“ и страницата „Joe Kieyoomia“ в Уикипедия на руски и английски език. Оригиналните текстове, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за творби създадени преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналните страници тук и тук, за да видите списъка на техните съавтори. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.