Дружество на автомобилните инженери

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Дружеството на автомобилните инженери (на англ. Society of Automotive Engineers, SAE) е американска организация за научно-технически изследвания преди всичко в областта на автомобилостроенето.

Организацията е основана през 1905 г. като Society of Automobile Engineers. Първоначално тя си поставила за цел да създава стандарти и да ускорява обмена на идеи и знания в областта на автомобилната индустрия.

SAE в началото е имала 30 члена-учредители, в това число Хенри Форд (Henry Ford) като вицепрезидент. През 1916 г. тя имала вече 1800 члена и разпростряла полето си на действие върху всичките форми на средствата за придвижване. По тази причина името ѝ тогава също било променено.

След Втората световна война SAE започнала да си сътрудничи с други организации за стандартизация и за мобилни средства по цял свят. Открити били филиали на организацията в много други страни.

Между най-известните разработки на SAE са Класификацията на SAE за моторни масла (Класове на вискозитета), конска сила по SAE (SAE-PS) и стандартизирането на идентификационните номера на автомобилите (VIN, Vehicle identification number) .

Външни препратки[редактиране | edit source]