Държавен архив на Северна Македония – Отделение Скопие

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Държавен архив на Северна Македония – Отделение Скопие
Државен Архив на Република Македонија – Одделение Скопје
Сградата на архива в Скопие
Сградата на архива в Скопие
Информация
Държава Северна Македония
Типдържавен архив
МестоположениеСкопие
42.0031° с. ш. 21.3903° и. д.
Местоположение в Скопие

Държавният архив на Северна Македония – Отделение Скопие (на македонска литературна норма: Државен Архив на Република Македонија – Одделение Скопје) е подразделение на Държавния архив на Северна Македония. Териториалният обхват на архива обхваща Скопие и неговите околности с общините: Гази Баба, Гьорче Петров, Карпош, Център, Кисела вода, Аеродрум, Бутел, Чаир, Шуто Оризари, Арачиново, Студеничани, Зелениково, Петровец, Илинден, Сопище, Сарай и Чучер Сандево.

История[редактиране | редактиране на кода]

Архивът в Скопие е подразделение на Държавния архив на Северна Македония. Намира се на ул. „Московска“ № 1 в Скопие. Непосредствено след създаването на архива през 1951 г. Народният съвет на Скопие през 1952 г. обявява решение за основаване на Държавен архив с обхват територията на народния комитет на град Скопие и Скопска околия, който започва организираната защита на архивния материал. Името Околийски историческия архив – Скопие, което име носи подразделението от края на 1953 г. се променя на Исторически архив – Скопие. От 1974 г. функционира като Архив на Скопие – Скопие, а от 1990 г. се трансформира като организационна единица на единствената административна организация Архив на Македония. От 2000 г. подразделението в Скопие продължава да работи като „Държавен архив на Република Македония[1] – отделение Скопие“ без промяна на териториалния обхват.

Работа на подразделението[редактиране | редактиране на кода]

Работи с 220 притежатели на архивни материали.

Подразделението в Скопие има в своята сграда лаборатория за микрофилми с апаратура за снимане на 35 mm филм и микрофиши. Покрай основната функция има развита и издателска дейност, ориентирана към историята на Скопие и Скопско с редица издадени монографии за известни революционери: „Светли ликови од револуционерното минато на Скопје“, „Мемоари“, „Монографии“.[2]

По-важни фондове[редактиране | редактиране на кода]

Подразделението разполага с 675 фондове и 10 колекции. Между по-важните фондове са:

  • „Градска управа на общината на град Скопие“ (1918 – 1941 година);
  • „Народноосвободителни и народни комитети на град Скопие“ (1944 – 1953);
  • фондовете за просветните, културните и научните институции, за периода 1919 – 1980 година;
  • фондовете за търговските производствени предприятия, за периода от 1919 – 1990 година;
  • фондовете на Православната църква (1919 – 1946), които се отнасят до парохиите, църквите и манастирите и фондовете на ислямската религиозна общност – вакъфи и имамати.

Много ценна е колекцията от над 30 000 снимки на Скопие и околностите му, създадена в периода 1928 – 1983 г. С особено внимание са събрани снимките от Скопското земетресение през 1963 г. и изграждането на града след него.

Като признание за постигнатите резултати в областта на културата и за успешната работа в областта на архивите, подразделението е носител на множество награди.

Сграда[редактиране | редактиране на кода]

Сградата на архива, построена в 1968 година е обявена е за паметник на културата.[3]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Възприетото по това време собствено официално наименование на страната е „Република Македония“.
  2. Информация за архива в Скопие на сайта на Държавния архив на Северна Македония Архив на оригинала от 2015-10-03 в Wayback Machine., посетен на 27.06.2016
  3. Државен архив на Република Македонија - Одделение Скопје // Управа за заштита на културното наследство. Архивиран от оригинала на 2017-10-22. Посетен на 22 октомври 2017.