Еврейска махала (Скопие)

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Еврейската махала (на македонска литературна норма: Еврејско маало), понякога наричан Чифутски квартал или Чифутана (на македонска литературна норма: Чивутана), е махала на столицата на Северна Македония Скопие, разположена в подножието на Скопското кале на брега на река Вардар като продължение на Пайко махала. До края на XIX век кварталът е една от най-бедните и консервативни части на Скопие. В началото на XX век, със забогатяването на неговите жители, започват да се появяват по-големи и по-хубави къщи с европейски архитектурни елементи и стилове. Такъв пример е Народният театър, чието изграждане трае от 1921 до 1927 година, както и сградата на скопската община, срутила се при земетресението от 1963 година.

Кварталът губи еврейската си идентичност с депортирането на жителите му в концентрационния лагер Треблинка през март 1943 г. След земетресението кварталът е разрушен, а на негово място са направени улици и автогара, на чието място днес има музей, посветен на Холокоста.

История[редактиране | редактиране на кода]

Еврейският квартал след земетресението от 1963 година
Еврейският квартал, улица „Маршал Тито“

Европейските пътеписци споменават евреи в Скопие още през Средновековието и ги приемат за най-старите жители на града от извънбалканските преселници.[1]

Турците го наричат Яхуди-хане. Еврейският квартал не винаги е бил на това място. Не може да се каже със сигурност къде са били синагогите и защитната стена, които се споменават през 1689 г. След пожарите, наводненията, земетресенията и войните кварталът и неговите части сменят местоположението си.

Кварталът е изпразнен на 11 март 1942 г., когато българските власти преместват евреите в тютюневия монопол, които след това с немски влакове са закарани в концентрационния лагер Треблинка, а техните имоти са конфискувани.[2]

След Скопското земетресение кварталът е разрушен, а днес на негово място се намира Мемориален център на Холокоста на евреите от Македония.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Ангеловска, Билјана. Еврејско маало – богатството на градот // Утрински вестник. МПМ Македонија, 14 март 2013. Архивиран от оригинала на 2016-10-05. Посетен на 20 декември 2014. (на македонска литературна норма)
  2. VEST – Macedonian daily newspaper // Вест. МПМ Македонија, 22 октомври 2007. Архивиран от оригинала на 2016-09-22. Посетен на 20 декември 2014. (на македонска литературна норма)