Екатерина Серебрянска

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Екатерина Серебрянска
украинска гимнастичка
Родена
Активен периодот 1991 г. до 1998 г.
Семейство
Подпис
Екатерина Серебрянска в Общомедия
Медали
Олимпийски игри
Златен медал Атланта 1996 многобой

Екатерина Олеговна Серебрянска (на украински: Катери́на Оле́гівна Серебря́нська; 25 октомври 1977 г., Симферопол, УССР, СССР[1]) е украинска състезаателка по художествена гимнастика. Индивидуална олимпийска шампионка (Атланта 1996). Заслужил майстор на спорта на Украйна (1996).

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Екатерина е родена в семейството на майстора на спорта по футбол Олег Василиевич Серебрянски и майсторката на спорта по гимнастика Любов Евсеевна. На 4-годишна възраст родителите ѝ я завеждат на тренировки в спортната зала (майка ѝ е неин треньор в клуб „Грация“ в Симферопол), тъй като Катя няма с кого да стои у дома. От 8-годишна възраст Екатерина започва да се занимава професионално с художествена гимнастика. Докато учи в училище, тя става майстор на спорта, шампионка и медалистка от европейското първенство за юноши. След това тя се премества в Киев и продължава обучението си при майка си.

Серебрянска става европейска шампионка в отборното първенство, абсолютна световна и европейска шампионка, олимпийска шампионка, победителка в Континенталната купа. В своя актив има осем световни и шест европейски титли от финалите в индивидуални събития.

Екатерина завършва спортната си кариера през 1998 година.

Кандидат на науките. Екатерина е водеща на много телевизионни проекти за балансирано хранене и ефективно обучение. Автор на седем фитнес DVD-та „Сутрешна гимнастика с Екатерина Серебрянска“ и книга, озаглавена „Тайните на жените или бъдете във форма!“. Основателка и идейна вдъхновителка на портала Ekaterina.ua за методи за постигане на баланс и здраве в условията на активния съвременен живот.

Награди[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Серебрянская, Екатерина Олеговна“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​