Елегазов прекъсвач

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Елегазов прекъсвач е силов комутационен апарат, използван в електроразпределителните уредби, за разпределение на електрическа енергия от една силова линия към друга или към няколко ксилови линиинеясно? ]. Елегазът (SF6) e газ, който под налягане се използва за гасене на електрическа дъга, която възниква при комутация на напрежения с висока стойност. Той притежава отлични диелектични свойства и не е токсичен.

Основно този прекъсвач се класифицира на три типа: небутален, с едно бутало и с две бутала.

При нормалните работни условия, контактите на прекъсвача са затворени. Когато възникне повредата в електроенергийната система, контактите се дърпат и между тях се създава електрическа дъга. Преместването на подвижните контакти се синхронизира с клапана, който влиза в газта с високо налягане SF6 в прекъсващата камера на дъгата при налягане от около 16 кг на квадратен сантиметър.[1] Елегазовите прекъсвачи от тип резервоар моделитенеясно? ] се управляват от задвижвания и трансформатори.

За какво е стремеж?неясно? ] Механизмът му е регулатор и целта му е да включи или изключи електричеството, ако е необходимо и да поддържа дъгата на зададено ниво.[2]

Източници[редактиране | редактиране на кода]