Заповедник

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Заповедник
ЖанрСатирическо шоу
Страна Латвия
Езикруски
Сезони5
Епизоди224
Продукция
Времетраене13-14 мин.
Разпространение
ТВ каналДойче веле
Излъчваненоември 2017. - сегашно време
Страница в IMDb

Заповедник“ е сатирично-политическо анимационно предаване на руски език, произвеждано ежеседмично от Дойче Веле. Към юли 2023 г. съдържа повече от 280 епизоди.

История[редактиране | редактиране на кода]

На 20 септември 2017 г. беше открит каналът на Заповедник в YouTube. Първият епизод на шоуто беше пуснат на 5 ноември 2017 г.. Създателите на интернет програмата обещаха следното: „В нашата програма, за разлика от обсъжданата реалност, няма да има нито грам цензура“. Според станцията Deutsche Welle "това седмично телевизионно предаване ще покаже тънкостите на руската и световната политика". Пълното име на предаването беше „Заповедник. Бруталните резултати от седмицата“ и оформлението на програмата беше обявено по следния начин: „В определен радиоактивен резерв двама гръмотевични врагове, Вълкът и Заекът, двама фантастични герои, анализират последните телевизионни новини с цялата зверска доброта, опитвайки се да отговоря на основния въпрос: политиците полудяха ли, или имат недостоен за тях народ? Съобщението за старта на хумористичното шоу "Резерва" на гарата започна с думите "Никой не очакваше това!" Сред героите от първия брой бяха обявените пародийни герои, изобразяващи съответно германския канцлер Ангела Меркел, руския и американския президент Владимир Путин и Доналд Тръмп. Според сюжета на един от тийзърите на шоуто украинският президент Петро Порошенко се яви на американския президент Доналд Тръмп. Порошенко, след като изтича в заложната къща при Тръмп, който работи зад витрина, пълна с часовници, го моли да му даде смъртоносно оръжие, което той нарече „летящо“, за да се отърве от марсианците. На въпроса на Тръмп кои са другите марсианци, Порошенко отговаря, че има предвид „московчани от Русия“. Тръмп пита: „Как разбрахте, че това са марсианци?“, а Порошенко отговаря: „Е, кой друг? Те са зелени човечета, зелено-зелени човечета, адски възпитани!. В същото време Тръмп се обръща към Порошенко, наричайки го "Петруша". В крайна сметка Тръмп натиска бутона, за да отвори тайника на оръжията. Порошенко взема едно оръжие и го изпробва, изтривайки спомена за себе си и Тръмп и сцената се повтаря. Самата сцена напомня на сцена от научно-фантастичния блокбъстър от 1997 г. „Мъже в черно“. Първият епизод показа анимационен епизод, в който Путин обсъжда продажбата на газ с Порошенко. Тук турският президент Реджеп Тайип Ердоган се опитва да продаде домати на Путин, а служители в Кремъл обсъждат, наред с други неща, как да потушат протестите на опозицията.

Ако през 2017 г. сред критикуваните общественици можеше да се видят представители на западната политика, то от началото на кампанията за президентските избори в Русия през 2018 г. обект на сатира са само представители на руската политическа класа. Към 27 февруари 2018 г. броят на гледанията в YouTube канала на Заповедника е 7 104 052 гледания.

На 1 декември 2019 г. излезе стотният брой на „Заповедник“.

Създаване на програма[редактиране | редактиране на кода]

Развитие[редактиране | редактиране на кода]

Разработката се извършва от латвийската продуцентска компания Kollektiv, която винаги финализира създадените от нея епизоди малко преди първото излъчване, така че някои от тях да бъдат избрани като по-актуални. Тъй като „Заповедник“ остро осмива лидерите на руската (и не само) политика, много създатели на предавания предпочитат да останат анонимни.

Производство[редактиране | редактиране на кода]

При изработката на програмата са използвани най-новите програми за анимация, както и motion capture – софтуер, използван за създаване на компютърни игри. Шоуто е технически изградено върху Unity, водещата американска платформа за обработка на сигнали в реално време, която също се използва за създаване на много компютърни игри. Улавянето на движение ви позволява да анимирате герой, нарисуван на компютър, възможно най-реалистично, тъй като движенията и жестовете на истински актьор, оборудван с множество сензори, се предават на него. Тази технология ви позволява бързо да обработвате огромни количества цифрови данни в 2D и 3D формат за много кратко време.

Проектът е доста високобюджетен и отразява усилията на германските чуждестранни оператори да разширят руското излъчване и да спечелят по-широка аудитория.

Излъчване[редактиране | редактиране на кода]

Програмата се разпространява в цифров формат на уебсайта на телевизионната и радиокомпания, видео хостинг YouTube, в много социални мрежи, а също така се препредава от някои телевизионни канали (например телевизионния канал Dozhd). Предаването често съдържа римувани призиви за абониране и „харесване“ на видеоканала. Всеки епизод е с продължителност приблизително 13 минути.

Аудиторията на „Заповедник“ в YouTube постепенно нараства. Например от 1 март до 15 април 2019 г. почти 35 хиляди нови потребители се абонираха за канала, а общият брой на абонатите достигна 279,8 хиляди души

Структура[редактиране | редактиране на кода]

Според структурата всеки епизод на шоуто се състои от няколко затворени епизода, редуващи се на принципа на конферансие на животните от самия резерват и „концертни“ номера. „Артистите“ тук са карикатурни световни лидери, а номерата са свързани с политическите събития от текущата седмица и поставени в пародийна обстановка. Отделно можем да подчертаем заглавието Frienemies 2, което е пародия на известния американски сериал „Приятели“: карикатури на много световни лидери се сблъскват в една и съща стая

Хумор[редактиране | редактиране на кода]

Освен остроумието на текстовете, предаването съдържа сатирични коментари, фейлетонно повествование, преувеличение, метафора, ирония, сарказъм, неочаквано сравнение (анекдотичност), черен хумор, гротеска и дори клюки. Анимационният „Заповедник“ възприе принципа на пародиране на създадени преди това произведения на изкуството и исторически събития от своя предшественик „Кукли“ Едно важно творческо откритие за системното поставяне на движещи се и говорещи политически карикатури в контекста на самостоятелно пародийно произведение получи своето достойно развитие. Телевизионният цикъл възпроизвежда класически истории от историята и литературата, както и произведения на поп културата. Озвучаването на шоуто е добро не само по отношение на имитирането на гласовете на известни герои, но и по отношение на артистичния прочит.

Герои[редактиране | редактиране на кода]

Водещите на анимационната сатира, животните, са своеобразни прераснали карикатури, тъй като неволно се асоциират с възрастните герои от телевизионното предаване „Лека нощ, деца!“. Сред героите на шоуто са Вълк Гарик (вместо Фили), Заек Севка (вместо Степашка) и Врана Вероника (вместо Каркуша). Добавен е още един безгласен „крещящ“ герой – алкохолизираният Бухал Фил Първоначално те гледаха текущите политически събития в изоставената радиоактивна гора всяка седмица чрез стар телевизор и след това обсъждаха световните новини. Героите реагират живо на събития в смесен модерен ежедневен жаргон, например „Рубла-лети!“, „Спри, брато!“ или „Капец, сестро!“

Награди[редактиране | редактиране на кода]

  • Злато на Международния медиен фестивал в Хамбург (2019)

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]