Изабел (Светът на диска)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изабел
герой на Тери Пратчет
от Светът на Диска
Характеристики
ОписаниеОсиновената дъщеря на Смърт
АсоциацииДомът на Смърт
Сто Хелит
Морт
Сюзън
Първа появаФантастична светлина
Появява се и вМорт
Музика за душата

Изабел (на английски: Ysabell) е литературна героиня в романи от поредицата Светът на Диска на британския писател Тери Пратчет.

Тя е осиновена дъщеря на Смърт. Той е спасил живота ѝ като дете, когато семейството ѝ е загинало във Великата Нефска пустиня. Не е ясно защо го е направил; Изабел казва: „Той не може да изпитва жалост, но може да си е мислел за нея“.

При първото си появяване Изабел е шестнайсетгодишно момиче със сребриста коса и сребристи очи. Оказва се, че тя е на шестнайсет вече от трийсет и пет стандартни години на Света на Диска (причината за това е, че в Дома на Смърт времето не тече). Когато Морт я среща за пръв път, впечатлението му е за „прекалено много шоколади“. Също така, тя си пада много по розовото.

Изабел се появява за пръв път във Фантастична светлина. Там тя среща Ринсуинд, и е учудена, че той всъщност не е умрял. (Което е могло да не продължи дълго, ако не е била намесата на Багажа.) По време на събитията в Морт става ясно, че Изабел умее да върши работата на баща си. До пристигането на Морт тя споделя дома си (тоест, Домът на Смърт) със слугата на Смърт, Албърт. По-късно Изабел се омъжва за Морт, и двамата стават Дук и Дукеса на Сто Хелит (след като истинският Дук на Сто Хелит е убит по време на дуел), и родители на Сюзън.

Изабел умира заедно със съпруга си при катастрофа на колесницата им в началото на Музика на душата. Преди това Смърт им е предложил да продължи тяхното съществуване, но те са отказали, тъй като това няма да е същото, както да удължи живота им истински.