Институционализъм (пояснение)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Институционализъм може да се отнася до:

  • Нов институционализъм: социална теория, която се фокусира върху развитието на социологическа гледна точка към институциите и начинът, по който те взаимодействат, както и ефектите от институциите върху обществото.
  • Институционална икономика: икономическа школа, която подхожда към икономическите въпроси от макро-социологическа гледна точка. Основни ранни фигури в това движение са Торстен Веблен и Джон Роджърс Комънс.
  • Нова институционална икономика: икономическа школа, която анализира социалните норми, организационните разпоредби и т.н.
  • Исторически институционализъм: метод на изследване от социалните науки, който използва институциите като обект на изследване с цел да открие, измери и проследи моделите и последствията от социалното, политическо и икономическо поведение и промяна в различни периоди или на различни места.
  • Институционализъм в политическите партии: подход, който разглежда политическите партии като имащи капацитет за адаптация, но също и като "затворници на тяхната собствена история като институция".
  • Институционализъм в международните отношения: група от различни теории в международните отношения, която има общо в техния фокус върху социалния и организационен ред, механизми и структури на международната система.
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Institutionalism“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите.  
Символ, обозначаващ пояснителна страница Тази пояснителна страница насочва към статии със сходни заглавия.
Ако сте дошли тук чрез някаква вътрешна препратка, може да я промените така, че да сочи направо към подходящата статия.