Каяк

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Морски каяци

Каякът е малък, лек, относително тесен плавателен съд. Задвижва се от човешка сила с помощта на едно двулопатково гребло. Каякът може да е едноместен, двуместен и дори триместен. Дисциплината кану-каяк е официално признат олимпийски спорт от 1936 г.

Каяците първоначално се използват от ескимосите, които ги изработват като съшиват и надяват кожа на дърво или скелет на кит (кост). С тях те ловуват. Съвременният каяк се използва за воден туризъм и в зависимост от конструкцията си може да се използва в бурни реки (гребен слалом), езера (водно родео) или морета (експедиции, воден туризъм).

Предпочитаният материал за изработка е пластмасата, защото каякът трябва да е лек и маневрен, но се изработват и от дърво, карбон, кевлар и други материали с цел подобряване плаваемостта на каяка.

Каяците са приспособени за военни нужди по време на Втората световна война.

В днешни времена каяка се използва за спортни състезания. Най добрия българин е Мирослав Кирчев, които като дете тренира в Русе.[източник? (Поискан преди 31 дни)]

Още един добър българин е и Даниел Караколев, които участва на световните игри, в дисциплина каяк четири местен, класира се на 5-то място. Той е от ск ЦСКА с треньор Георги Хиндалов. От ск ЦСКА е и Даниел Танев които се е класирал за световните игри през 2016 г.[източник? (Поискан преди 31 дни)]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]