Квинт Сервилий Структ Приск Фидена

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други личности с името Сервилий Приск Структ.

Квинт Сервилий Структ Приск Фидена
Quintus Servilius Structus Priscus Fidenas
римски политик
Роден
Починал
390 г. пр.н.е.
Семейство
РодСервилии
БащаПублий Сервилий Приск
Майканеизв.
Съпруганеизв.
ДецаГай Сервилий Аксила
Квинт Сервилий Фидена

Квинт Сервилий Структ Приск Фидена (на латински: Quintus Servilius Structus Priscus Fidenas) е сенатор и политик на Римската република през 5 век пр.н.е.

Произход[редактиране | редактиране на кода]

Произлиза от фамилията Сервилии. Син е на Публий Сервилий Приск (консул 463 пр.н.е.). Роднина е или вероятно баща на Гай Сервилий Структ Аксила (консулски военен трибун 419, 418 пр.н.е.; 417 и 418 пр.н.е. началник на конницата) и на Квинт Сервилий Приск Фидена (консулски военен трибун 402, 398, 395, 390, 388 и 386 пр.н.е.).

Политическа кариера[редактиране | редактиране на кода]

През 435 пр.н.е. консули са Луций Вергиний Трикост и Гай Юлий Юл. За боевете против етруските и град Фидена той е избран за диктатор. Негов началник на конницата е Постумий Ебуций Хелва Корникен. Побеждава етруските при град Номентум и след това при Фидена. За успехите си получава когномен от Фидена (Fidenas).

През 431 пр.н.е. еквите и волските нападат Рим. През 428 пр.н.е. е в комисията за преговори с Фидена. В Остия му издигат статуя.

През 418 пр.н.е. е отново диктатор с командир на конницата неговия син Гай Сервилий Аксила. През тази година римската армия е разбита от еквите и жителите на Лабикум (Labicum) поради препирни и некомпетентност на консулските военни трибуни. Квинт Фидена е назначен за диктатор за провеждане на военна кампания, която се увенчава с успех и града е завзет.

Източници[редактиране | редактиране на кода]